Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" припремио је здравствено упутство на три језика за путнике који долазе из Вухана и других подручја захваћених корона вирусом. Упутство је објављено на српском, кинеском и енглеском језику.

Упозорење је објављено на сајту Министарства здравља Србије и у њему се подсећа какве мере путници треба да предузму у случају да су били у подручјима у којима влада епидемија или су били у контакту са особама које су биле у ризику од инфекције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нема панике међу Србима, нико не сумња на корона вирус: У Министарству здравља кажу да се грађани распитују о заштити

„Ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачате хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете, и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите. Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку. Молимо вас да у потпуности поступате у складу са добијеним упутствима“, наводи се у упутству.

За хитне ситуације за све путнике који долазе из града Вухан или других области из Кине где је детектован вирус нови корона вирус, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, Министарство здравља је отворио телефон број 064 8945 235.

На сајту Министарства објављена је и листа Института и Завода за јавно здравље на подручју Србије у којима путници могу да се обрате епидемиологу и добију упутства о даљем поступку.

У протеклих неколико недеља код више стотина особа потврђена је инфекција новим корона вирусом, а претпоставља се да има више хиљада непрепознатих инфицираних особа.