Ђаци ускликнули Светом Сави: У школама широм Србије обележена слава

Е. В. Н.

понедељак, 27. 01. 2020. у 20:10

Ђаци ускликнули Светом Сави: У школама широм Србије обележена слава

Слава у ОШ "Дринка Павловић" Фото З. Јовановић

Министар Шарчевић најзаслужнијима доделио просветна признања

СЕЧЕЊЕМ славског колача и приредбама, у понедељак је широм Србије обележена школска слава Свети Сава, у част првог српског архиепископа и просветитеља. Најбољим ученицима, наставницима и институцијама министар просвете Младен Шарчевић уручио је 28 Светосавских награда, за допринос квалитету образовања.

- Светосавска награда једна је од најлепших, најважнијих награда коју појединац или институција може да добије - рекао је министар. - Чим је везана за Светог Саву и Светосавље нема ништа дичније од тога.

Светосавску награду добили су васпитачи Весна Станимировић, директор ПУ "Стоногица" у Сремској Митровици, и Милош Зорица, васпитач у вртићу "Бајка" на Чукарици. Награђена је и ОШ "Вук Караџић" у Житковцима. Добитници награде су и Наташа Николић Гајић, учитељица ОШ "Краљ Александар Први" из Пожаревца, и Саша Ристић, наставник у ОШ "Светозар Марковић" из Врања. Лауреати су и Јелена Иванчић, ученица Математичке гимназије, и Урош Јаћевић, ученик Музичке школе "Ватрослав Лисински".

Ту су и Електротехничка школа "Никола Тесла" у Београду, Радивоје Стојковић, директор Гимназије "Ј. Ј. Змај" у Новом Саду, Славољуб Стојадиновић, наставник Економско-угоститељске школе "Вук Караџић" из Велике Плане, и Борис Пејин из регионалног центра за таленте. Награђен је и проф. Дејан Филиповић, декан Географског факултета. Награду су добили и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Марио Цекић, студент Филозофског факултета у Нишу, Војислав Глигоровски, студент докторских студија у Лозани, проф. Петар Аџић са Физичког факултета, Момчило Павловић, историчар, и Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Свечано је било у школама широм Србије. У Београду су градоначелник проф. др Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић присуствовали свечаним академијама у Земунској и Трећој гимназији. У Косовској Митровици служена је литургија и одржана Светосавска академија, на којој су о животу и делу Светог Саве говорили епископ рашко-призренски Теодосије и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, који су позвали на јединство и слогу међу Србима.

Светосавске награде додељене у Влади Србије

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Савиндан у Будимпешти: Поносни на своје корене

Савиндан је обележен и на месту где је била родна кућа Растка Немањића - у засеоку Мишчићи, у плодној Дежевској долини код Новог Пазара, "код крста", којим је обележено то место. Присутни мештани пожелели су још једном да се у Савином родном селу изгради кућа која би подсећала на светитељев родни дом и примала вернике и путнике намернике.

Свечано је било у свим школама Вуковог краја. Прва школа која је, пре 31 годину, обновила слављење Савиндана била је ОШ у Доњој Бадањи на Церу.

Патријарх српски Иринеј служио је у понедељак ујутру литургију у Храму Светог Саве на Врачару.

Фото Танјуг

СПОМЕНИК У СПЕЦИЈАЛНОЈ БРИГАДИ

МИНИСТАР одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба ВС генерала Милана Мојсиловића, присуствовао је обележавању славе Специјалне бригаде ВС у касарни "Растко Немањић" у Панчеву. У кругу касарне је откривен Споменик Светом Сави.

- Инспирисана светосављем, наша специјална бригада стасала је у елитну јединицу ВС, снагу која готово да нема премца међу најмодернијим специјалним јединицама у свету - истакао је командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан. Он је додао да Споменик Светом Сави, небеском заштитнику припадника бригаде, бригаду обавезује да се развија у духу светосавља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације