ЗА разлику од других земаља које имају своје павиљоне као знак сећања на жртве Аушвица, југословенски павиљон под редним бројем 17 је затворен током ратова деведесетих година прошлог века. А пре више од 10 година је и расформирана изложба о страдању оних који су ту дошли из некадашње нам домовине.

У овом логору је погубљено 20.000 Јевреја са простора бивше Југославије. Највећи број транспортован је 1944. и то са простора Војводине, њих преко 12.000. У сећање на жртве Холокауста, од 1963. и бивша Југославија имала је изложбе у Аушвицу. Некадашњи југословенски изложбени простор заузимао је површину од 700 квадратних метара. Меморијал и музеј уписани су на Унескову листу светске баштине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обнавља се југословенски блок у Аушвицу после година пропадања: У Павиљону 17 било заточено 20.000 жртава

У новембру прошле године, на састанку у Санкт Петербургу у оквиру међународног културног форума делегације министарстава културе Србије и Словеније усагласиле ставове да што пре треба решити сва отворена питања која се тичу реконструкције објекта и формирања сталне поставке бившег "Југословенског павиљона".

- У овом тренутку цео Блок 17 се обнавља у договору са аустријском страном - каже, за "Новости", Асја Драча Мунтеан, помоћник министра културе за међународне односе и европске интеграције у области културе. - Њихов изложбени простор налази се у приземљу, док је простор намењен бившим југословенских републикама на спрату. Завршетак обнове Блока 17 се очекује у току ове године, а поставка нове изложбе у току 2021. године.

Наша саговорница истиче да нова стална поставка у бившем југословенском павиљону у Државном музеју Аушвиц-Биркенау представља приоритет за Србију.