У понедељак се у Пољској обележава 75-годишњица ослобођања концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, а међу великим бројем светских званичника биће и председница Владе Србије Ана Брнабић.

На Међународни дан сећања на Холокауст 27. јануара, у Аушвицу ће се окупити светски лидери како би одали почаст настрадалима у логору који је ослободила Црвена армија. Поред њих, у Аушвицу ће бити и преживели логораши - њих око 200, углавном стогодишњака из целог света, као и њихови потомци.

У Аушвицу је током Другог светског рата убијено више од милион и сто хиљада људи - близу милион Јевреја, 75.000 Пољака, 25.000 Рома и десетине хиљада других етничких заједница.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Качињски оптужује Путина: Пољаци од Руса траже репарације

Затегнути односи између Москве и Врашаве довели су до тога да земља која је наследница Совјетског Савеза, чија је армија ослободила овај камп, неће бити представљена у Аушвицу на највишем могућем нивоу. Руски председник Владимр Путин ће бити највеће име које у понедељак изостаје са скупа, а представник Москве ће бити само амбасадор те земље у Пољској. Путин није позван на церемонију, иако су управо војници Црвене армије пре 75 година ослободила логораше злогласног логора смрти.

На церемонији ће се обратити преживели из логора Аушвиц, као и председник Пољске Анджеј Дуда и директор Меморијалног музеја Аушвиц Пјотр Цивински.

Многобројни светски лидери - председници и премијери, и припадници сукобљених страна током Другог светског рата доћи ће да одају почаст настрадалима.

Обележавању ће присуствовати и председник Израела Рувен Ривлин, који је прошлог четвртка био домаћин за више од 70 државника у Јерусалиму на церемонији у Меморијалном центру "Јад Вашем", где је обележена годишњица ослобођења Аушвица.

Међу онима који нису били у Јерусалиму био је и председник Пољске Анджеј Дуда, јер му није омогућено да држи говор.

Уочи скупа у његовој земљи, пољски председник је рекао да се нада да ће догађај бити важан и да ће послати снажну поруку свету.

Поред Ривлина, у Пољску долазе и немачки председник Франк Валтер-Штајнмајер, његов аустријски колега Александер ван дер Белен, словеначки председник Борут Пахор, као и премијери Бугарске - Бојко Борисов, Хрватске - Андреј Пленковић, Чешке - Андреј Бабиш, премијер Грчке Киријакос Мицотакис, мађарски премијер Виктор Орбан и министар финансија САД Стивен Мнучин.