Стефан Војнић (27) из Београда, који се тренутно налази у "најопаснијем" граду на свету, Вухану, и већ неколико дана је у карантину због појаве коронавируса, за Тањуг каже да не страхује од заразе, јер се строго придржава свих правила, али да, ипак, једва чека да се врати кући.

Вухан описује као "град без људи", где су затворени сви видови јавног превоза од аутобуса, метроа до аеродрома, у појединим радњама рафови су празни, али, каже Стефан, тренутно има довољно намирница за све.
- Нема ни панике, макар је ја нисам приметио - истиче он у телефонском разговору за Тањуг и наводи да се сви придржавају правила - носе се маске на улицама, избегава контакт са људима и животињама, редовно перу руке...

Међутим, каже, иако је стање мирно и без панике, у "ваздуху се осећа непријатна тензија", јер је, ипак, наводи Стефан, реч о тренутно највећој епидемији на свету.

- И ја се строго придржавам правила, али не осећам неки страх од заразе... Тешко и да могу да се заразим, јер не долазим у контак са другим људима, одем до продавнице, вратим се назад у собу и проводим време у затвореном простору - описује свој дан Стефан.


Повратак кући под знаком питања

У Вухан је дошао септембра прошле године због студирања на Вухан Универзитету, а у Београд је планирао да се врати 6. фебруара, за када има купљену карту.

Међутим, његов повратак је за сада под знаком питања.
- Пошто је град тотално блокиран, чак и околни градови, па и цела ова провинција, сада сам у контакту са Амбасадом Србије са којом разматрам да ли могу некако да изађем из провинције и да летим из неког другог града - испричао је Стефан за Тањуг.

Додаје да и Амбасада Србије и кинеска влада раде све што могу да заштите што већи број људи.


Према Стефановим речима, у Вухану има још неколико српских држављана и зна да је Амбасада Србије са свима у контакту, додајући да су они "мање-више сигурни, јер је уведен карантин, па је тешко добити вирус ако се придржавате правила.
- Иако не страхујем од вируса, волео бих да се вратим што пре, да се не излажем непотребном ризику. С друге стране, надам се да карантин неће потрајати дуго - каже Стефан и додаје да је под карантином тренутно 33 милиона људи.

Истиче и да се у медијима шире и поједине "лажне вести", као на пример, да се вирус преноси преко очију, или да "људи падају по улици" због последице коронавируса, како су поједини медији у Србији писали.