У БЕОГРАДУ је данас одржана још једна литијау знак подршке одбрани српских светињама у Црној Гори. Пред више од десет хиљада људи, који су се окупили испред Храма Св. Симеона Мироточивог, молебан је служио патријарх српски Иринеј.

Говор његове светости патријарха Иринеја, преносимо у целости:

- Велики проблем је снашаонашнарод, односно светиње у Црној Гори, и само нам Бог можепомоћида их одбранимо и сачувамо. Није у питању само поглаварство Црне Горе, већједна огромна мрачнаи паклена сила се налази иза њихових леђа, а они само вредно и предано извршавајутуђувољу. Да разбију српство, да разбију и ослабе Српску православну цркву. То им је главни задатак а све ово другоје мање важно.

Никада нико није помислио да ћемо доћиу прилику да бранимо Србе од Срба, да бранимо цркву нашуод бившихСрба и бившихсветосаваца. Дигли су руке своје безбожнена највећесветиње рода нашега, на свете светиње нашеу Црној Гори, на светињу Светог Василија Остроског, највећегсветитеља и чудотворца у читавом православном свету, на Светог Петра Цетинскога који целим телом лежина Цетињу, хоћеда их избацеса Цетиња и из Црне Горе и прихвате неку назови цркву коју води један расчињенипоп- истакао је патријарх.

Није га расчинилацрква српска, расчинилага је црква Цариградска. Лишенје чина и нажалостзељом и вољом неких из Црне Горе њега су изабрали да ствара и представља светосавску српску православну цркву. О Боже, шта све овај народ нећедоживети! Да води цркву онај који нема никакве заједнице са црквом и да организују цркву они који ни Бога у душинемају а хоћеда имају неку своју црногорску цркву. Нашацрква је Христова, црква духа светога коју Господ води од њеног оснивања до дана данашњега. И они су дигли руку на Божанскодело. Хоћеда светиње нашеу Црној Гори лишеимовине своје, а заборављају да је црква у Црној Гори и створила њу.

Фото В. Данилов

Да није било цркве, не би било ни Црне Горе. А они данас хоћеда је униште, јер је то намера и циљ оних који данас представљају Црну Гору. Овакво безакоње и нечовечнои нехумано дело верујем да овај свет није запамтио. Чине оно што ни турци за 500 година нису урадили. Данас су узели улогу турака да уништенашесветиње у Црној Гори и узму њену земљу. То није чинио ни систем кога смо се ослободили и који је узимао имања манастирска, али је и несто остављао цркви, а они хоћесве да узму, да те светиње затворе, да српски народ не долази к њима, да се моли и клања свецима.

Фото В. Данилов

Искушењеје велико, мождаје нашаснага мала али нашемолитве нису, зато све нашепроблеме Богу препустамо. Нико није добио борбу против Бога и цркве па нећени они. Ми овако сабрани овде Богу се обраћамои препуштамому да решивелики проблем његове цркве. Ово што се дешаваових дана у Црној Гори је једно велико чудо. Земља која је била заспала порбуђенаје делом народа у последње време, монаштвои свештеницису били присутни, али да цела Црна Гора устане и пробуди се као што је случајданас заиста је велико Божијечудо. Маса народа се подигла из свих градова, да кажебезбожницине чините то што сте наумили, изгубићетебитку и ми се молимо Богу да их господ приведе покајању, да их опомене и да се врате свом народу и цркви.

Па шта је Црна Гора без Србије? Па највећемудре главе у Црној Гори су живеле српством. Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, а да не говоримо о великом Његошукоји није могаода замисли свој живот без српства и Србије. А данас слушајуљуде и идеје изван Црне Горе и Србије, коме смета јединство тога народа и једина црква у том народу.


Желе да је одвоје и униште, то је паклена намера и ђавољи план. И зато се и надамо, а господ то нећедозволити. Пробудила се Црна Гора и оно што Његос кажеудар нађеискру у камену- нагласио је Иринеј.