Ризик да нови вирус корона, који је поникао у Кини, стигне у Србију за сада је мали, а добро је што он није показао способност убрзаног преношења, оцењује епидемиолог Предраг Кон.


Он је за портал Телеграф рекао да у Србији за сада може само да се очекује да ће лекари, односно епидемиолошке службе, имати пуне руке посла, јер ће се контролисати путници и сви остали у периоду када је и грип у узлету и има других респираторних инфекција.


"Биће огроман посао пратити у зимском периоду све који долазе а могу да имају кијавицу, ангину, разне респираторне инфекције, укључујући и грип. Биће потребно то надзирати и евентуално открити случајеве коронавируса и онда их одмах изоловати. Наравно, сви који су укључени у тај поступак треба да буду одговарајуће заштићени да се и сами не би разболели. Не можемо да предвидимо да ли ће бити погоршања ситуације, јер измене код коронавируса постоје, али се он до сада није толико изменио да добије способност убрзаног преношења", рекао је Кон.


Он каже да је ванредна ситуација проглашена само у Кини, која ће, како је истакао, урадити посао за цео свет јер су предузели озбиљне мере.


"Појавом коронавируса, претња постоји, али Светска здравствена организација (СЗО) није прогласила ванредну ситуацију на глобалном нивоу, већ само у Кини која ће, вероватно, добити сву могућу помоћ, укључујући лабораторије и људство”, каже Кон.


Према његовим речима, нови коронавирус за сада није показао способност убрзаног преношења, што говори да тренутно нема велики потенцијал.


Прочитајте још: Корона вирус настао у ЛАБОРАТОРИЈИ и "пуштен" да ОСЛАБИ кинеску економију, људи само колатерална штета? Вирусолози подељени после појаве СМРТОНОСНОГ организма


"Прошло је више од три недеље, а овај вирус није показао велики потенцијал, већ се доказало преношење у породицама, евентуално код здравствених радника. То ипак не значи да тај потенцијал не може да стекне касније. С друге стране, још није познат ни његов период инкубације. Имамо само искуства од ранијих коронавируса - САРС-а и МЕРС-а, код којих је максимална инкубација од два до 14 дана, али за овај Новел ЦОВ 2019, немамо", наводи др Кон.


Он је оценио да нема потребе да се шири страх међу грађанима, иако се препоручује опрез јер увек постоји минимална претња његовог ширења.