У СВОЈСТВУ изасланика председника Александра Вучића, градоначелник Новог сада Милош Вучевић присуствовао је вечерас Светосавској прослави у Будимпешти.

Празновање Светог Саве у круговима пештанскo-будимског српства има традицију дужу од150 година , а обичај одржавања свечане академије је започет у првој половини прошлог века и настaвио је да се распростире по местим насељеним српским живљем.Срби у мађарској већ јуче су започели обележавање Савиндана.

То је најзначајнији празник за око десетак хиљада Срба у Мађарској.Централну свечаност организовала је Самоуправа Срба у сарадњи са Будимском епархијом и локалном српском самоуправом.

-У данима које посвећујемо једној од најсветлијих и најсветијих личности у историји српског народа Светом Сави .- рекао је Вучевић окупљенима у Свечаној сали Текелијанума, чувеној задужбини Саве Поповића Текелије (1761-1842), грофа из Арада и првог доктора правних наука у Срба.

Вучевић је казао да је Свети Сава био човек - светац, изванредне енергије, ванредне интелигенције, упорне воље који је говорио ко смо ми Срби, о чему треба да учимо, какви треба да будемо, и куда треба да идемо. Учио нас је правим вредностима, и величини наизглед малих ствари.Ако чврсто корачамо по путу сазданом од ванвременског учења и предања тог мудрог човека, не можемо а да и сами не будемо велики.

-Можда нас Срба данас и нема пуно у Мађарској, ако се меримо са неким ранијим временима. Али наш народ у Мађарској има једну од најдужих традиција обележавања Савиндана, од свих наших Срба у расејању.-рекао је изасланик председника Србије,нагласивши да наша деца треба да науче да се култура и историја разумеју и поштују, да храбро газе напред путем Светосавља, а ако и наиђу на неку препреку, да решење и ослонац траже у нашој православној вери, поносни на своје корене.

На свечаности су додељене Светосавске награде и Повеља Саве Текелије за истакнути рад на очувању културне баштине Срба у Мађарској. Поред тог свечаног чина, који је најистакнутији део академије, у културно-уметничком програму наступили су ђаци, уметници, глумци и хор.

Вечерас се у палати Дуна у Будимпешти одржава Светосавски бал.