АУТОБУС који је немачка полиција пре неколико дана искључила из саобраћаја последњи пут је прошао редован шестомесечни преглед у Србији 28. децембра прошле године и добио је зелено светло и за међународну вожњу! То за "Новости" тврди Предраг Лукић, директор за саобраћај "Ласте". Дакле, после мање од месец дана од провера у Београду, њиховом возилу је у Немачкој забрањено да настави путовање, јер је полиција утврдила "техничке кварове који не дозвољавају даље учешће у саобраћају".

Немачки медији су навели да је аутобус, крнтија, у стању распадања - каросерија је зарђала, рупе су попуњене пеном, поломљен амортизер, а кочнице неисправне. То су утврдили голим оком, а тек следи извештај са техничког прегледа, који ће у наредном периоду доставити српском превознику.

Лукић објашњава да је аутобус отишао на линију за Немачку уместо другог возила које ради на тој линији, а које је остало у квару у Аутоцентру у "Ласти" у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски аутобус шокирао немачку полицију: Прешао 1,3 милиона километара и РАСПАДА СЕ, а у њему возили путнике (ФОТО)

- Да би се што пре реаговало и да би путници што мање чекали послат је аутобус који је могао у најкраћем могућем року да стигне на полазну станицу - истиче директор за саобраћај "Ласте". - Аутобус је стар 11 година, произведен је и први пут регистрован 2009. године, а није рађен ниједан ремонт каросерије. Сва возила наше компаније обављају редовне законом прописане техничке прегледе.

Лукић тврди да је ова ситуација била изузетак и да на линијама ка Немачкој и уопште ван територије Србије саобраћају аутобуси који су или тек набављени или стари свега неколико година.

- Прошле године смо обновили возни парк куповином 15 високотуристичких аутобуса и више од 50 возила приградског и градског типа - наводи наш саговорник. - У 2018. години је купљено више од 80 нових возила. Просечна старост возног парка "Ласте" је 10,9 година. Дневно у саобраћају имамо око 600 оперативних возила и сва су у технички исправном стању.

ПЛАТИЋЕМО КАЗНУ

ДИРЕКТОР саобраћаја Предраг Лукић, каже да ће "Ласта"платити казну коју одреде надлежне службе државе Немачке.

- Није нам познато колико ће износити казна - прича Лукић. - Деценијама обављамо превоз на овим линијама и нема разлога да због једног случаја дође до било каквог проблема.

КОНТРОЛА

КОМПАНИЈА "Ласта" поседује сопствени технички преглед. Ову услугу нуде и трећим лицима под комерцијалним условима, а сами контролишу и сопствене аутобусе.