СПАЈАЊЕ домова здравља - који из руку локалних самоуправа прелазе у надлежност Републике, односно АП Војводине - и општих болница по Србији у здравствене центре и практично може да почне, сазнају "Новости" у Министарству здравља. Спајање је предвиђено Законом о здравственој заштити из априла прошле године, а сада је омогућено доношењем нове уредбе о плану мреже здравствених установа у јавној својини, која је у четвртак објављена у "Службеном гласнику". Сада домови здравља и опште болнице имају истог оснивача, док су у надлежности локалне самоуправе остале само апотекарске установе.

Изменом плана мреже број здравствених установа са 357 смањује се за бар 20, јер ће се свуда где су дом здравља и општа болница у непосредној близини, а има случајева где деле исто двориште, они фузионисати.

- Први корак после доношења Уредбе о плану мреже здравствених установа је преузимање домова здравља и завода са локалног нивоа - објашњавају, за "Новости", у Министарству здравља. - Следећи је фузионисање установа, јер је то тек сад правно изводљиво, када су све, изузев апотека, прешле у надлежност истог оснивача. То спајање, где год је могуће, повећава могућности за бољу реорганизацију кадрова, за већу искоришћеност опреме и просторних капацитета и смањење административних служби. Нико неће због тога остати без посла, јер нас је забрана запошљавања, током шест година трајања, довела и до рационализације кадрова, посебно у општим и административним службама.

Прочитајте и:Spajanje bolnica i domova zdravlja

Формирањем здравствених центара, како објашњавају у Министарству здравља, специјалистички, лекарски и сестрински кадар ће боље да се распореди.

- Ако смо у дому здравља имали једног гинеколога, пацијенте за време његовог одсуства нико није примао, ни када су у суседној згради опште болнице била три гинеколога - појашњавају у Министарству здравља. - Сад ће, формирањем здравственог центра, лекар са секундарног нивоа моћи да ради у амбуланти на примарном нивоу.

У Министарству очекују да ће се спајање домова здравља и општих болница одвијати брзо, чиме ће се надоместити евентуални недостатак кадрова и опреме. У Чачку је, рецимо, фузионисање већ у току, а нови здравствени центар зваће се или "Чачак" или "Морава".

Више неће моћи да се догоди, објашњавају у Министарству, да пацијент чека на преглед, рецимо ултразвуком, јер је у дому здравља покварен апарат, него ће се прегледати на апарату у болници.

НИСУ СЕ НИ РАЗДВАЈАЛИ

У ЗДРАВСТВЕНОМ систему преживело је седам центара, који су, као и остали, оснивани по закону из 1992. године, а онда законом из 2005. раздвајани.

- У неким градовима, Врању, Ужицу, Неготину, Књажевцу и Аранђеловцу, имали смо ситуацију да смо здравствене центре технички поделили на домове здравља и опште болнице, али су они фактички наставили да раде као кад су једна установа - објашњавају у Министарству здравља. - Фузионисање ће сад бити најлакше баш у тим установама.