Чак свака трећа породиља без запослења: Ево где је највећа стопа незапослености у Србији

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

24. 01. 2020. у 13:00

Чак свака трећа породиља без запослења: Ево где је највећа стопа незапослености у Србији
Од 64.000 породиља у 2018. години, чак 20.000 у тренутку рођења детета било без радног места и сталних примања.

ЧАК 20.000 породиља у Србији је у 2018. у тренутку рођења детета било без посла! Од око 64.000 жена које су се породиле, 11.646 беба су родиле маме које су без посла, док је 8.548 новорођенчади на свет дошло у породици где је жена економски неактивна - домаћица, ученица или студенткиња. Свима им је заједнично да првих годину дана након рођења бебе немају никаква примања.

Ово су подаци Републичког завода за статистику, према којима су економски неактивне маме које и не траже посао - домаћице, студентиње, ученице... Економски активне су оне којесу запослене и примају плату, али и оне које раде било какав посао или пак раде као неплаћена особа у радњи члана породичног домаћинства или на породичном имању.

Најтежа ситуација је у Шумадији и Западној Србији. Најмању незапосленост бележи престоница са 14,8 одсто породиља без икаквог запослења.

Јасмина Михњак са портала "Бебац" сматра да Закон о финансијској подршци породицама са децом јасно женама даје до знања да не рађају децу док не добију сталан посао и не проведу на радном месту најмање годину и по.

- Држава би требало да се фокусира на запошљавање жена, а не на давања из државне касе - каже Михњак. - То није добро решење. Многе наше мере доприносе сиромаштву и повећавају број радно неактивних жена.


Прочитајте и:Ode plata na pripremnu nastavu: Vežbe za upis na fakultete koštaju oko 40.000 dinaraПроф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за демографију и популациону политику, сматра да су, када је реч о образовању и запослености жена које рађају, у претходних неколико година приметни помаци.

- Расте број жена које рађају и имају било какав плаћени посао, а мање је незапослених, оних које активно траже посао и домаћица - каже министарка. - Тако је 2015. године 59 одсто мајки које су родиле дете било запослено, 26 процената незапослено, а 10 одсто су биле домаћице, док је 2018. проценат запослених порастао на 68, а смањио се број незапослених на 18 и домаћица на осам одсто.

Број оних без посла са 17.150 у 2015. смањен је на 11.646 у 2018. години.

- То је и даље много - наводи проф. др Славица Ђукић Дејановић. - Циљ је да што више жена које рађају буду запослене. Држава ће урадити све, пре свега кроз стимулативне мере, запошљавањем мајки, сервисним активностима које помажу родитељима у одгајању деце, усклађивањем рада и родитељства и применом свих осталих мера из Стратегије подстицања рађања, како би се овај циљ остварио.


САМО ХИЉАДУ ШЕФИЦА

МАЊЕ од 1.000 породиља у Србији је на менаџерским или руководећим позицијама, док је 5.313 њих имало статус домаћице. У тренутку рођења детета на списку запослених мама било је 43.378 имена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације