Постоје категорије ватреног оружја које из комплексних разлога изазивају опречне реакције међу разнородним потенцијалним корисницима. С једне стране, војни ауторитети су од појављивања првих аутомата у пиштољским калибрима пре стотинак година били крајње скептични према новотарији, која не остварује потребан ефикасни домет и могућност елиминисања противника на предвиђеним даљинама. Као тотални антипод томе, компактно оружје с могућношћу испаљивања рафала, било је и остало атрактивно особама које се не могу сматрати професионалцима у ужем смислу.

Други светски рат и бројни сукоби после њега редефинисали су употребу аутомата као изузетно делотворног сегмента пешадијског наоружања, у одређеним околностима и од стране специфичног људства. Уосталом, сетимо се само који и какав утицај је имала домаћа филмска индустрија на генерације и генерације у некадашњој СФРЈ, јер су у кинематографским остварењима са тематиком из НОБ, најважнији актери по правилу користили визуелно атрактивне МП40.

ВЛАДАВИНА PDW КОНЦЕПТА

Компактне аутоматске пушке у тзв. средњим калибрима, у више наврата су биле узрок констатација како ће оружја у пиштољским калибрима користити само полиција и цивили, а PDW концепт је у старту замишљен као замена за пиштоље и аутомате припадника скоро свих битнијих војних формација. Застареле конструкције засноване на принципу дејства из "отвореног" или задњег положаја затварача, преселиле су се у историју, а једино је прослављени немачки Heckler und Koch MP5 доминирао специфичним тржиштем, уз још неколико концепцијских сличних модела. Али, то је првенствено важило за поједине службе обезбеђења и део полицијских јединица посебне намене. Цивилно тржиште у одређеним земљама (првенствено САД), исказивало је потребу за модификованим верзијама најпопуларнијих аутомата, прерађених само на режим јединачне паљбе како би се задовољили законски прописи.

Временом се доста тога изменило и већ неколико година уназад приметно је да се идеја оружја у пиштољском калибру с препознатљивим контурама и габаритима поново ревитализовала. Писали смо у више наврата о такмичарским и рекреативним надоградњама најпознатијих пиштоља данашњице, а сада је сасвим извесно да постоји потражња за неким новим и унапређеним варијантама које су инспирисане управо H&K MP5 и сличним моделима. Дакле, за униформисани састав се тражи аутомат, а за цивиле полуаутоматска верзија са готово идентичним осталим карактеристикама. Најновији конкурс америчке војске за SCW (Sub Compact Weapon) оружјем, третирао је шест конструкција у калибру 9x19 мм, које су пријавиле фирме "Global Ordnance", "Angstadt Arms", "Shield Arms", "SIG Sauer", "Trident Rifles" и B&T.ОРИГИНАЛНА СЛОВАЧКА КОНСТРУКЦИЈА

Управо нам је модел који је конкурисала фирма "Global Ordnance" са Флориде најинтересантнији, јер је у питању оригинална словачка конструкција Стрибог (Stribog), коју производи фабрика "Grand Power" из Банске Бистрице. У верзији "пиштољског карабина", ово занимљиво оружје се продавало у Сједињеним Америчким Државама још од 2015. године, у форми прилагођеној тамошњим прописима и режиму искључиво полуаутоматске паљбе. Власник ове фабрике Јарослав Курацина је наш стари познаник са ранијих специјализованих сајмова и у претходном периоду је успео да оствари свој дечачки сан и на тржишта широм света пласира пиштоље савремене концепције с ротационим брављењем цеви, почев од иницијалног модела К100, преко серија означених као Ц, К, Л, П и Љ у калибрима 9x19 мм, .40 S&W и .45 ACP (модели у калибрима .380 ACP и .22 LR имају фиксну цев), све до врло атрактивног такмичарског Екскалибур (Excalibur). Јаро је имао идеју да понуди аутоматску пушку као следећи продукт, али се ипак определио за оружје које се може назвати аутоматом, пиштољским карабином, SCW или како већ коме одговара.

Као осведочени поштовалац словенске митологије и особености, за назив свог новог производа одабрао је име Стрибог, а у питању је божанство старих Словена из времена политеистичког опредељења. Заинтригирани карактеристикама оружја названог по богу ветрова и олуја, првенствено смо се заинтересовали за моделе са сигнатуром АП9А3С(учествовао на америчком конкурсу) и СР9А3 који нам се на први поглед највише допао.


ОБОСТРАНЕ КОМАНДЕ КОМПАКТНОГ МОДЕЛА

Компактнија верзија АП9А3С се одликује потпуном амбидекструозношћу, односно команде су прилагођене стрелцу без обзира која рука му је доминантна. Оружје је калибра 9x19 мм, са могућношћу селективне паљбе, а израђено је по сада уобичајеном принципу тако да је горњи део од дурала намењеног авио индустрији, а доњи од полимера. У складу са конкурсним спецификацијама, кундак је конципиран помало превазиђеном методом бочног увлачења, као на старом америчком М3 Grease Gun, али то је био захтев наручиоца. Капацитет оквира је 20 и 30 метака, што је оптимално у зависности од конкретне примене у одређеним ситуацијама.

Од битних техничких карактеристика, навешћемо да се фабрика "Grand Power" поноси својим новопримењеним системом умањења повратног трзаја услед система "полузабрављивања" помоћу ваљка, који је саставни део затварача. Ово је врло важна карактеристика, јер омогућава одсуство померања аутоматског оружја приликом рафалне паљбе, што је био недостатак старијих генерација аутомата са дејством затварача из задњег (отвореног) положаја. С обзиром да ова варијанта има цев дужине само 14 цм, очекивано је да и вертикални одскок буде поприличан. Но, маса је оптимизована добрим распоредом тежишта и уз одлично профилисане површине стрелци на промотивним видео-записима без проблема пласирају контролисане кратке рафале.

Основни механички нишани су преклопног типа и врло прегледни, а интегрални M-LOK систем омогућава монтажу разнородних додатних помагала којим се олакшава дејство у одређеним условима. За потребе војних и полицијских формација, понуђен је и типски пригушивач, као и посебни измењиви комплет горњег склопа намењен испаљивању вежбовне муниције с могућношћу обележавања поготка.

Невезано од америчког конкурса на којем је изабрана опција "Brugger & Thomet", варијанта СР9А3 са цеви дужине 254 мм, масе 2,46 кг и оквирима капацитета 10, 20 и 30 метака 9 мм Пара је управо оно што нас у овом моменту највише инспирише да похвалимо словачку фабрику. У том смислу, неопходно је да укажемо на тренутно стање ствари у нашој и земљама непосредног окружења. Кренућемо од припадника војних и полицијских служби, тачније дела персонала који најчешће није опремљен стандардним формацијским наоружањем.

ПОВРАТАК АУТОМАТА

Непосредна практична искуства упадних и интервенционих тимова полиције искристалисала су став како је приликом дејстава у скученом простору најадекватније оружје аутомат у пиштољском калибру, стандардних димензија, са опцијом монтаже оптоелектронских помагала и уређаја за пригушење звука. Компактне верзије аутоматских пушака су се одреда показале као "оверкилл", а ни штетни утицај по слух стрелца после испаљивања снажније муниције није категорија коју треба превидети. Прецизна и контролисана (првенствено јединачна) паљба, у тим случајевима је најпримеренији избор. Уобичајени пиштољи пружају знатно мање од аутомата описаног типа, чак и уколико им се придодају надоградње попут RONI.

Даље, службе непосредног обезбеђења ВИП, највећи део времена проводе у лимитираном простору попут возила, објеката и окружени већим бројем особа. Аутомат мањих габарита с могућношћу прикривања испод комотније одеће је топ избор већ деценијама уназад. Слично важи и за припаднике обезбеђења објеката, пратње новчаних пошиљки и других вредносних садржаја, с тим што се за њихове потребе намеће варијанта с могућношћу само јединачне ватре.

Додајмо томе и такмичаре у Three-gun, ПЦЦ и сличним стрељачким дисциплинама, а треба бити објективан и констатовати како је полуаутоматско оружје попут цивилне верзије Стрибога неупоредиво боља опција за такозвани концепт кућне одбране, него било који пиштољ. И у нашим условима, будући да дозволу за ношење краткоцевног оружја добија сразмерно мали број особа које га већ поседује - применом актуелних прописа можемо у својим домовима поседовати нешто овог типа.

ИМПРЕСИВНА ПОУЗДАНОСТ И ПРЕЦИЗНОСТ

СР9А3 је промишљено конципиран са ергономијом и командама које су генерално најсличније пушкама АР15 система, што је одлична карактеристика за корисника који се брзо и лако навикне на распоред и функционална својства. Без обзира да ли се користе фабрички механички нишани или се на Пицатиннy шину монтира неко технички напредније средство, сама конфигурација и баланс оружја су изванредно осмишљени, тако да је манипулација скоро природан и рутински поступак. Преклопни кундак има облик и належућу површину којим се стрелац сразмерно лако прилагођава, зависно од одеће која се на њему налази. Прихват слабијом шаком се може регулисати различитим облицима предњих држаља које се опционо нуде, у зависности од процене и сензибилитета корисника.

Ипак, чврстина склопа и поузданост механизма су оно што нас увек декларише да ли неко оружје сматрамо квалитетним или не. Посматрајући како фабрички тест-стрелац испаљује оквир за оквиром рафалном паљбом, нетремице смо пратили рад функционалних покретних делова, очекујући застој када је после пар стотина метака испаљених у најбржем режиму, око његове главе био повећи облак барутног дима. Одлично решен систем одвођења сагорелих барутних гасова, квалитет примењеног материјала, одмерена каденца и вештина корисника дали су импресиван резултат.

ЗА КОРАК ИСПРЕД СВИХ

Осим тога, били смо у прилици да испратимо и тест прецизности овог оружја, спроведен на захтев потенцијалног наручиоца из једне од афричких земаља. Јединачном паљбом и уз коришћење рефлексног нишана, чак 18 од 20 испаљених хитаца је завршило у пројектованој леталној зони грудне мете, удаљене 150 метара. С обзиром да поједине војне јуришне пушке не могу да остваре тај резултат - јасно је о каквом потенцијалу се овде ради.

Фабрика "Grand Power" иде и корак даље, нудећи варијанте у калибру .22 LR, а сви модели су значајно јефтинији од конкурентских. Интересантно је упоредити како поједине велике фабрике с вековном традицијом нису успеле оно што је остварио господин Јарослав, следећи своју визију - савремени пиштољ с полимерским рамом и аутомат који по свим битним карактеристикама не заостаје за H&K MP5. Можда смо због пансловенских емоција делимично и пристрасни, али искрено нас обрадује када здрава иницијатива надвлада у тржишној утакмици.