АДРЕСА за разговор о Закону о слободи вероисповести за нас је Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије - поручио је у среду премијер Црне Горе Душко Марковић. Он је тако, практично, одговорио на изјаву председника Александра Вучића да друга страна у том дијалогу треба да буде СПЦ.

Марковић је на РТЦГ најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију како би се договорили о наставку разговора.

Премијер Црне Горе казао је и да су односи те државе и Србије најлошији од проглашења независности и за такво стање је оптужио Београд. Наглашавајући да спорни закон неће бити повучен, Марковић је рекао да је отпор том акту прерастао у обрачун са Црном Гором.

Затегнуте односе две државе, до којих је дошло након што је Подгорица усвојила спорни пропис, коментарисао je и председник Вучић:

- Увек је боље разговарати, али су позиције две земље дијаметрално супротне.

Вучић је у Јерусалиму разговарао у среду вече са Ђукановићем о положају српског народа и спорном закону. Он је пренео да су њихова становишта и позиције веома удаљени, и да по тим питањима није могуће постићи заједнички став, уз констатацију да "Србија и Црна Гора никада не смеју да буду антагонизоване једна другој".

Прочитајте још - Душко Марковић рекао да ће ОСТАТИ ДО КРАЈА уз своје министре, па ПОБЕГАО из Скупштине (ВИДЕО)

Генерални секретар председника Никола Селаковић каже да Србија "предузима неке правне инструменте", као и да ће у наредном периоду "предузимати кораке у циљу заштите српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори":

- Свакако да права једног народа, другог по бројности у тој држави, треба заштитити.

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори исказао је пуну спремност да се о закону разговара, али на начин који ће потпуно уважавати обе стране у дијалогу. После седнице којој су присуствовали и чланови правног тима за израду иницијативе за оцену уставности дискриминаторног Закона о слободи вероисповести, констатовано је да је текст иницијативе доведен у завршни фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака.

- Жалимо због грубих манипулација које су износили највиши државни званичници, одбијајући притом сваку оптужбу да се иза активности наше Цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси - саопштио је Епископски савет.

У међувремену, за данас најављена прва литија на Цетињу у знак протеста због усвајања спорног закона - отказана је из безбедносних разлога. Ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић рекао је да је свештенство замолило верни народ са Цетиња да се у литију ипак не иде, него да се одржи молебан у манастиру.

Овој одлуци Митрополије црногорско--приморске претходио је скуп црногорских националиста и "бранилаца Цетиња". Уз црногорску националну иконографију, уздигнута два прста, повике "Бранићемо ових дана Црну Гору од душмана" и "Е вива Монтенгро!", певајући песме посвећене вођи комитског покрета Крсту Поповићу и "Није ово српско легло, но јуначки Монтенегро", неколико стотина окупљених испред споменика "Ловћенска вила", поручило је да је "Цетиње ту да сачува образ Црне Горе".

Док се са Цетиња покушавају отерати српска знамења и светиње, остатак Црне Горе покривен је тробојкама! Све је почело када је група младића у подгоричком насељу Доња Горица на једном зиду насликала тробојку, и док се фарба на муралу није осушила, стигла је полиција, а момци су завршили у станици. Тробојка је нестала, али се брзо појавила на другим местима широм Црне Горе.

ЧЕТИРИ ЕПИСКОПА У САВЕТУ

НА територији Црне Горе делују четири епархије СПЦ. Осим Митрополије црногорско-приморске са седиштем на Цетињу, ту су и епархија Будимљанско-никшићка, као и Милешевска са седиштем у Пријепољу и манастиру Милешеви и Захумско-херцеговачка са седиштем у Мостару, која покрива и део између Херцег Новог и тромеђе БиХ-ХР-ЦГ. Њихови епископи чине Епископски савет СПЦ у Црној Гори којим председава митрополит Амфилохије.

ИРИНЕЈ: ПРОБУДИО СЕ НАРОД

НЕКАДА елита српског народа, Црна Гора, одриче се данас Србије - рекао је у среду патријарх Иринеј. - Али, невоље које су је погодиле, пробудиле су народ. Како је говорио Његош "удар нађе искру у камену". Та искра је нађена, та искра је заискрила. Народ се пробудио, брани своје светиње и ја се надам да ће се и ова невоља на добро завршити.