Пастир свог народа: Монографија о деценији служења патријарха Иринеја

М. М.

среда, 22. 01. 2020. у 22:53

Пастир свог народа: Монографија о деценији служења патријарха Иринеја
Сабрано је 15.000 фотографија које документују његове најзначајније догађаје, сусретања и подвиге

У ВРЕМЕНИМА која су по много чему изазовна, тешка, па и вучја, патријарх Иринеј је са мудрошћу змије и безазленошћу голуба, настојао да корача као самозатајни слуга Господњи, као одговорни пастир свога народа. Био је свуда и увек где је сматрао да му то његово позвање и послушање налажу, неуморно пуних десет година, а при крају своје девете деценије живота. Увек благог осмеха, смирен али стамен, зрачећи поуздањем и уливајући утеху и охрабрење - казао је проф. др Дарко Танасковић, на промоцији фото-монографије о патријарху Иринеју, у среду у Патријаршијском двору, у Београду.

Међу корицама по свему изузетног сведочанства, у десет томова, објављеног поводом деценије патријарховог служења на трону Светог Саве, сабрано је 15.000 фотографија које документују најзначајније догађаје, сусретања и подвиге брижног пастира Српске православне цркве, њеног страдања и уздизања.

Издавачи ове фото-монографије су Патријаршијски управни одбор и "Службени гласник".

Прочитајте још - Брижни пастир српског народа: Деценија од смрти патријарха Павла

- Ово није сведочанство само о животу и раду патријарха Иринеја, већ и историја наше цркве - казала је др Јелена Триван, директор "Гласника".

Захваљујући се на пажњи и труду свих који су допринели да настане монографија, патријарх Иринеј је, на крају, подсетио на ововремена догађања и тешкоће кроз које пролази српски народ.

- Руководство Србије има разумевања за нашу цркву, то никада пре није било - истакао је патријарх. - Велика је заслуга и помоћ коју нам пружа, а највећа што Србију воде путем мира и помирења.

МОНАШКИ ПУТ

ПРИКАЗАН је и документарни филм о патријарху, у коме су на његов животни и монашки пут подсетили бројни сапутници из времена када је био професор у Призренској богословији и епископ нишки. Он сам емотивно је говорио о том времену, посебно током службовања на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације