МИНИСТАРСТВО просвете формирало је комисију која ће припремити упис на студије за школску 2020/21. годину, а идеја је да се буџетска места додељују по студијским програмима, а не по факултетима. Више неће бити преливања места са једног студијског програма на други у оквиру истог факултета. Ово је у среду речено на седници Сената Универзитета у Београду.

Према извештају за текућу школску годину, који је представио проф. др Петар Булат, проректор за наставу, на основним студијама остало је упражњено 2.447, односно 7,5 одсто буџетских места, док је празних самофинансирајућих места остало 28 одсто. Слободних места на мастер студијама на буџету је остало пет одсто, а самофинансирајућих 54 одсто. На докторским студијама на буџету је остало празно 11 одсто места, а самофинансирајућих чак 62,78 одсто.

Прочитајте још - УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ: Више индекса него бруцоша

Булат је навео и да је из године у годину све мање студената и препоручио факултетима да смисле нове програме како би привукли нове академце.

- Државни факултети тешко се могу борити са онима који за мале паре нуде лаке садржаје, али ту битку ћемо добити ако понудимо квалитетне програме без обзира на то колико су они били тешки, јер ће студенти препознати свој интерес у томе - уверен је Булат.

Ректорка Иванка Поповић је истакла да се у Министарству просвете припремају измене начина финансирања високог образовања, али је истакла да факултети неће добити мање новца због тога што уписују мање студената.

Сенат је продужио радни однос професорима Економског факултета Браниславу Боричићу и Јелени Кочовић на две године, први пут.

РАДНА ГРУПА ЗА БОГОСЛОВСКИ

СЕНАТ УБ скинуо је са дневног реда тачку којом је било предвиђено да се верификује мандат члана Сената проф. др Зорана Ранковића, декана Богословског факултета. Такође, Сенат је одлучио да формира радну групу која ће радити на усаглашавању Статута Богословског факултета са Статутом Универзитета и Законом о високом образовању.