Прелећу океане да чувају унуке: Баке се боре и са амбасадама и осигуравајућим кућама

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

22. 01. 2020. у 16:42

Прелећу океане да чувају унуке: Баке се боре и са амбасадама и осигуравајућим кућама

Фото Н. Живановић

Како би помогле деци која живе у иностранству, пензионерке из Србије понекад наилазе на компликације. У већини земаља ограничен је безвизни боравак. Полисе здравственог осигурања некад условљене и годинама старости

КАДА новорођенче дође на свет, његовој мајци потребна је помоћ, а баке су те које ће прве притећи у помоћ. Слично је и када мајка почне да ради а дете које није уписано у вртић нема ко да чува. Тако баке прелазе километре како би чувале унучиће, одлазећи у други град, земљу, па чак и на други континент.

Младеновчанка др Деска Јовановић спрема се пут Немачке средином фебруара. Њена ћерка би тада требало да роди друго дете. Како би јој помогла у првим данима после порођаја, Деска ће овога пута у градићу у источној Немачкој боравити седам недеља.

- Више и не бројим који је ово пут да одлазим код ћерке - наводи наша саговорница. - Старији унук има четири године и њега сам чувала откад се родио, у прекидима због визе, наравно. Ћерка ми купи карту, уплати осигурање за онолико дана колико остајем. За све формалности се зет и она побрину, а моје је да спакујем кофере. У принципу, одлазим на три месеца, а онда морам да се вратим у Србију. Тада ме замени прија. И тако се нас две смењујемо. Ко ће да чува децу ако не ми?


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уведен швајцарски модел за сахране, за накнаду потребан један документ

Података о томе колико пензионерки одлази у Немачку, Аустрију, Француску, Шведску, па чак и Канаду како би чувале потомке своје деце, нема.

- Као и сви држављани Србије, баке из Србије имају право на безвизни боравак од 90 дана у току пола године. Тако да је брига о унучићима могућа у оквиру овог временског периода. За дуже боравке, више од 90 дана у једној половини године, потребна је такозвана национална виза - кажу у Амбасади Савезне Републике Немачке у Београду.

Што се осигурања тиче, сви грађани Србије када одлазе на три месеца у иностранство, без обзира на то да ли је разлог боравка пословни или туристички, могу за себе и чланове породице купити путно здравствено осигурање. То ће им покрити трошкове здравствене заштите у тој земљи.

- Путно здравствено осигурање по једној полиси може се уговорити максимално на 90 дана континуираног боравка или на годину дана, али са максимално 90 дана покрића - наводи Соња Марић из UNIQA осигурања. - Боравак на основу овако уговорене полисе може бити такође континуиран, или пак ових 90 дана могу бити расподељени током годину дана колико полиса важи.

Наша саговорница наводи и да је овим осигурањем гарантовано лечење свих акутних здравствених проблема са којима грађани могу бити суочени приликом боравка у иностранству у планираном износу. Земље попут Немачке, Аустрије, Француске, Словеније, каже, немају прописан износ осигуране суме, и битно је да грађани имају неку врсту осигурања.

- За разлику од неких других осигуравајућих компанија, ми немамо ограничење у годинама живота наших грађана. Тако да сви могу бити корисници овог осигурања. Исто важи и за здравствено стање. Не тражи се никаква медицинска документација, и без обзира на здравствено стање може се уговорити полиса. Њоме је гарантовано лечење свих акутних здравствених проблема са којим могу бити суочени приликом боравка у иностранству - наводи Марићева.


ЈЕДНА ПОЛИСА ЗА ВИШЕ ПУТОВАЊА

ЈЕДНА полиса путног здравственог осигурања важи за све државе ЕУ у периоду на који је закључена.

- Ако осигураник борави, на пример, у Аустрији, Немачкој, Француској, Словенији у периоду за који му важи полиса, без обзира на то где буде суочен са одређеним здравственим проблемом, може искористити осигурање - наводи Соња Марић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације