НОВА формула за усклађивање пензија, која се ослања 50 одсто на стопу инфлације и 50 на раст зарада је добра, али би је требало прилагодити, како би у наредним годинама примања најстаријих била и виша него што би омогућила њена једноствана примена.

У Фискалном савету сматрају да је швајцарски модел добар и да би могао да се "оснажи" и предложили су како то најбоље да се учини. По њиховој анализи, ако током дужег периода будемо имали веома висок привредни раст и висок раст зарада, учешће пензија у БДП почеће да пада и испод циљаних 10 процената, што је уједно и европски просек, а показало се као финансијски одрживо за Србију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пензионерима због дугова принудно наплаћују рачуне за комуналије: По налогу извршитеља актуелнo 23.000 обуставa

Они наглашавају да треба увести још један додатни механизам међугенерацијске солидарности. То подразумева да ако се десе високе стопе привредног раста и пензије смање на 9,5 процената БДП, мора да дође до аутоматског ванредног усклађивања за пет одсто. На тај начин би се учешће пензија у БДП вратило на десет процената, што је европска пракса и економски је одрживо за Србију.

Момо Чолаковић, народни посланик ПУПС-а, сматра да је швајцарски модел са аспекта државе, Фонда ПИО и корисника пензије добра ствар, али је треба усавршавати и унапређивати.

- Неопходно је да се обезбеде и "заштитне мере" односно води рачуна о томе да просечна пензија не буде упола мања од просечне плате, и да та разлика не буде још већа - каже наш саговорник. - Уколико се то догоди онда кроз измене закона треба обезбедити ванредно усклађивање. Да се не би догодило да просечна плата буде 900, а пензија 420 евра.

Чолаковић предлаже да Влада у инвестиционом плану предвиди ове могућности, као и ситуацију у којој ако се достигну бољи привредни резултати и БДП буде испод 9,5 процената, део колача добију и пензионери.

- Све ове мере, као и додатак на пензију или једнократна помоћ требало би да припадају само онима којима су стварно неопходни - истиче посланик ПУПС.

Катарина Станић, из Центра за социјалну политику, сматра да би требало најпре раздвојити индексирање општег бода и пензија у исплати.

- Све што није индексирање условљено растом зарада неминовно доводи до пада стопе замене, односа пензије нових пензионера и онога што су зарађивали - каже Станићева. - Стога би општи бод требало да почне да се индексира растом зарада у виду да је стопа замене већ пала на 60 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић честитао 108. рођендан најстаријој Српкињи баки Надежди, Весић јој дошао у посету

ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ЖИВЕТИ ЈОШ БОЉЕ

ПЕНЗИЈЕ неће моћи да се усклађују само по швајцарском моделу, већ мора да се уведе и корективни модел индексације примања за најстарије суграђане, сматра председник Србије Александар Вучић. Ова формула није довољна, јер то значи да би пензионери живели боље, али не довољно боље. Њеном применом би у време кад просечна плата у Србији буде 900 евра, што се по проценама председника очекује до 2025, просечна пензија износила свега око 300 евра.