ПОЗДРАВЉАМ одлуку Хрватске да део свог идентитета амблематично обележи и ликом Николе Тесле, знаменитог Србина, јер то може да пружи допринос идеји мултикултуралности у савременом значењу.

Ово је изјавио министар културе Владан Вукосављевић коментаришући филм којим је Хрватска обележила своје председавање ЕУ, а у ком се појављује и Никола Тесла.

Вукосављевић подсећа да се у филму појављује српски проналазач и научник, родом из места Смиљан, на територији данашње Хрватске.

- У кратком троминутном филму било би немогуће представити све Србе, великане науке, уметности и културе, рођене на територији која данас чини Републику Хрватску, од Руђера Бошковића преко Иве Војновића, Петра Прерадовића, све до Марка Мурата и Милутина Миланковића, да поменем само неке - истиче министар Вукосављевић. - Такође, могу да разумем и суптилне разлоге због којих у филму своје место не би могао да нађе Сава Шумановић, велики европски сликар, родом из Винковaца. Имајући то у виду, несумњиво је да у ограниченом формату, Никола Тесла представља добар и репрезентативан избор. Светској слави овог Србина и грађанина света, свака врста овакве и сличне афирмације, може само додатно да допринесе.


Прочитајте и: Promene u obrazovanju: Brža nostrifikacija, svaki učenik dobija broj koji ga prati još od obdaništa...