ЗА ученике који желе да похађају школе укључене у дуално образовање, пријемни испити биће организован раније, односно у исто време када и испити за талентовану децу. Ово подразумева једна од измена Закона о дуалном образовању, који се налази на дневном реду Скупштине Србије.

- Ђаци ће имати прилику да се у предроку определе и покажу шта желе - рекла је Габријела Грујић Гарић, помоћник министра просвете задужена за дуално и предузетничко образовање.

У Министарству кажу да ће пријављивање ученика за дуалне образовне профиле пре обављеног завршног испита допринети промоцији дуалног образовања, по коме ђаци могу да стекну већа практична знања јер уче и у компанијама.

У Министарству просвете кажу да се закон мења и због дефинисања разлике између практичне наставе и професионалне праксе.

- Разлика се огледа како у фонду сати практичне наставе и учења кроз рад, тако и у начину реализације и сарадње са компанијама. Практична настава и професионална пракса остварују се у школи, код послодавца или комбиновано, у складу са планом и програмом наставе и учења, а у обиму до 25 одсто. Учење кроз рад одвија се само код послодавца, од 20 до 80 одсто од фонда часова стручних предмета - појашњавају у Министарству.

Изменама овог прописа, у дуално обаразовање укључени су и државни органи - Министарство одбране и МУП. Предвиђена је и већа безбедност ученика.


Прочитајте и: Promene u obrazovanju: Brža nostrifikacija, svaki učenik dobija broj koji ga prati još od obdaništa...


- Измене и допуне такође омогућавају ученику да, уколико је онемогућено учење кроз рад у току школовања по дуалном моделу, своје школовање може да настави у складу са Законом о средњем образовању и васпитању, односно школа обезбеђује услове да ученик заврши средњу школу.

Изменама закона забрањено је учење кроз рад у периоду од 22 до шест часова.


У КОМПАНИЈАМА 7.000 ЂАКА

ПРЕМА подацима Министарства просвете, ове школске године 72 средње стручне школе реализују 35 дуалних профила. Близу 2.600 ученика уписало је први разред по дуалном моделу, а укупно је на овом систему школовања 7.000 ученика у 104 школе. До сада је око 400 компанија акредитовано за извођење наставе или је у поступку акредитације са 953 лиценцирана инструктора.