У року од годину дана не може много тога да се промени у светском поретку, па су неке од земаља које су прошле године биле на врху листе најмоћнијих ту и остале. Сада је и за 2020. годину направљена листа и то на основи утицаја држава, као и њихове политичке, економске и војне моћи.

Прочитајте још: Хрватска тражи помоћ САД, признали да су војно слабији од Србије

Списак од 80 најмоћнијих земаља на свету темељи се на одговорима 21.000 људи, а направила га је медијска компанија „US News and World Report“, пише „Insider“.

На списку од 80 земаља нашле су се и Србија, Хрватска и Словенија.

Србија је заузела 44. место, за разлику од прошлогодишњег, 52. места, а описана је као „мала држава у центру југоисточне Европе, са богатом ратном историјом још од времена средњег века. Савремена Србија оличава контрадикцију модерне Европе – културно је богата, економски развијена, али је и даље вођена регионалним ривалитетом и етничком тензијом“.

Прочитајте још: Хрватски стручњак упозорава: Србија уз помоћ Русије постаје озбиљна војна сила, морамо да реагујемо!

Што се тиче Хрватске, она се нашла на 67. месту, што је боља позиција у односу на прошлогодишње 75. место. О њој „US News“ пишу следеће: „Хрватска је настала на раскршћу великих историјских кретања са истока и запада. Политичке промене су јединствено уобличиле њене данашње границе, које обилазе око Босне и Херцеговине и протежу се уз Јадранско море до Италије. Њено запањујуће приобаље лагано се прелива ка Алпима, а настављајући на северозапад, до плодних равница око Дунава“.

Словенија се налази при крају листе, на 73. месту, а ове земље заузеле су првих 25 позиција.

25) ЕГИПАТ

УС Неwс називају Египат „једном од најстаријих и највећих цивилизација на свету“, као и „центром културе и трговине“. Због своје локације он се налазио на удару империја, што га је ставило у центар друштвених и религијских покрета. Позиција Египта се поправила за четири места, јер је 2019. године заузимао 29. место.

24) БРАЗИЛ

Бразил се такође много боље котира него прошле године, када је заузео 30. место. Ова земља је увек била занимљива туристима, а сада је због политичког преокрета и новог контроверзног председника Жаира Болсонара посебно интересантна. Бразил је, како УС Неwс пишу, „гигант који заузима половину Јужне Америке и у површини и у популацији“, а његова историја богата је економским потресима. Ипак, у овој земљи су и даље велики проблеми сиромаштво, неједнакост и заштита животне средине.

23) НОРВЕШКА

Норвешка је скочила са 27. на 23. место. Посебно се истиче по својој поморској култури и утицају Викинга на околне државе.

22) СИНГАПУР


Сингапур је пао са 20. места на 22. позицију. Основан у 19. веку као британска трговачка колонија, постао је ужурбана метропола југоисточне Азије и дом једној од најпрометнијих лука. Ова земља има веома висок ниво бруто домаћег производа и низак ниво запослености, што је чини једном од најбогатијих земаља на свету.

21) ХОЛАНДИЈА

Холандија је ове године поправила своју позицију и са 26. места дошла на 21. Три велике Европске реке – Рајна, Меза и Шелда, теку кроз суседне земље, Немачку и Белгију, и сливају се у Холандске прометне луке.

20) ШВЕДСКА

Ове године Шведска је за једно место скочила на листи, а US News је описују као „једну од највећих земаља Европске уније“.

19) ШПАНИЈА

Шпанија се са 23. места попела на 19. место „због утицаја који је широм света имала након деценија колонијализма“.

18) КАТАР


И Катар је доживео успон ове године, попевши се са 24. места. Посебно се истиче његово богатство нафтом и природним гасом у односу на његову малу површину.

17) ИТАЛИЈА

И италија је направила искорак на листи за једно место, јер је прошле године била 18. на листи. Њен највећи успех је што годишње привуче чак 40 милиона туриста.

16) ТУРСКА

Турска је задржала своју прошлогодишњу позицију, а описана је као раскрсница кутура и мост између Европе и Азије. Више од једне деценије била је растрзана између секуларне владе и популарног религијског покрета, што је довело у питање њену стабилност.

15) АУСТАЛИЈА

И Аустралија је успела да задржи своје место на листи, а нарочито се истиче да је јединствена по томе што сама за себе заузима један цео континент богат животињским и биљним врстама које се могу видети само у овој земљи.

14) ИНДИЈА

Индија је скочила на листи чак за три места, у односу на прошлогодишњу 17. позицију. Она је дом 1,4 милијарде људи и друга земља на свету по броју становника, што значи да у њој живи једна шестина светске популације.

13) ШВАЈЦАРСКА

Швајцарска је напредовала за једно место у односу на прошлу годину. Она се описује као једна од најбогатијих земаља, вековима позната по својој неутралности.

12) КАНАДА

Канада се успешно задржала на прошлогодишњој позицији. Она је друга површински највећа земља на свету, а јединствена је по својој очуваној природи и по отвореној политици према мигрантима.

11) УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ


И ова држава је остала на истој позицији на којој је била и прошле године. Иако је у суштини конзервативна земља, спада у једну од најлибералнијих земаља, са уставом који дозвољава слободу вероисповести.

10) САУДИЈСКА АРАБИЈА

Ова земља је пала на листи за једну позицију у односу на прошлу годину, а US News називају је „гигантом Средњег истока“ због величине државе и истиче њену важност за муслимане, јер милиони посвећених верника годишње долазе у Меку.

9) ЈУЖНА КОРЕЈА


И Јужна Кореја је пала за једно место на листи. Тренутно је у центру пажње највише због свог конфликта са Северном Корејом.

8) ИЗРАЕЛ

Израел је одржао своју позицију, а с обзиром на своју малу површину он се показао као важан играч у глобалним питањима. Ова држава има јаку економију, знаменитости које су битне за неколико религија и затегнуте односе са многим арапским суседима.

7) ЈАПАН

И Јапан је задржао своје прошлогодишње место, а УС Неwс га називају „једном до најписменијих и технички најразвијенијих нација на свету“.

6) ФРАНЦУСКА

Француска је остала на свом месту, а њен утицај на цео свет и у прошлости и у садашњости неизмеран је. Она је једна од најстаријих земаља на свету и данас утиче на глобални развој својом науком, политиком и развијеном економијом, али пре свега својом културом.

5) УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО


Ова острвска држава задржала се на својој прошлогодишњој позицији, а описана је као „веома развијена нација која утиче на светску економију, политику, науку и културу“. Њена тежња ка изласку из Европске уније угрожава њену снагу на глобалном нивоу.

4) НЕМАЧКА

И Немачка је остала на својој позицији. Ова најнасељенија земља Европске уније има једну од најјачих економија на свету и веома важну улогу у развоју друштва у целом свету.

3) КИНА

Кина је задржала своје треће место. Она је дом најстарије цивилизација на свету и земља са највећим бројем становника, а сматра се и четвртом највећом земљом по површини.

2) РУСИЈА

Русија се усталила на другом месту. Она је највећа земља на свету по површини – скоро дупло је већа од Канаде и покрива целу северну Азију и велики до источне Европе. Граничи се са великим бројем земаља, а морске границе дели са Јапаном и САД.

1) САД

Америка је задржала своје прво место на листи најмоћнијих земаља на свету. US News називају је „најдоминантнијом светском економском и војном силом“ која има културни утицај на цео свет захваљујући својој филмској, телевизијској и музичкој продукцији.

(telegraf.rs)