ЗАКОН о основама система образовања и васпитања, као кровни закон у просвети, мења се због усклађивања са одредбама новог Закона о заштити података о личности. То се пре свега односи на Јединствени информациони систем у којем ученици још у предшколском узрасту добијају посебан број који их прати до краја школовања. Подаци се чувају у јединственом регистру и сада су бројне процедуре поједнастављене.

Ово је рекао Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, у Скупштини Србије, образлажући измене овог прописа.

На дневном реду парламента су и измене закона о средњем образовању, о дуалном образовању, као и Закона о националном оквиру квалификација. Шарчевић је похвалио рад државне Агенције за квалификације и рекао да је у њену надлежност прешло и признање страних високошколских диплома, као и да ће процедуре нострификације диплома бити убрзане.

- Изједначени су модели неформалних и формалних видова образовања и стицање сертификата подразумева да се формирају посебни центри за такозвано доживотно учење - рекао је Шарчевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарчевић, за "Новости": Ђаке ће учити и роботиМинистар просвете је истакао да су формирани средњошколски ресурс-центри у десет градова у којима послодавци лакше налазе кадрове који су им потребни.

Говорећи о изменама Закона о средњем образовању и васпитању, министар је рекао да се он усаглашава са два закона која је Скупштина већ донела - о дуалном средњем образовању који се већ примењује, као и о дуалним студијама који још није у примени. Шарчевић је похвалио систем дуалног образовања као онај који нуди више праксе ученицима и рекао да послодавци схватају да што пре треба да потпишу уговоре са школама.

Министар је кратко образложио измене Закона о жиговима којим се национални модел усклађује са светским, као и потврђивање споразума са Француском и Северном Македонијом у области образовања.


ПОМОЋ СЛАБОВИДИМА

МИНИСТАР Младен Шарчевић предложио је и потврђивање Маракешког уговора. Он ће омогућити слепим и слабовидим особама из више земаља да приступе материјалима штампаним Брајевим писмом.