ВЛАСТ у Црној Гори, предвођена Милом Ђукановићем, покушаће да искористи актуелну ситуацију да ојача Црногорску православну цркву и да је стави под јурисдикцију Ватикана и папе, чувајући "источни обред".

Ово је суштина извештаја Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, чији је почасни председник Стипе Месић, некадашњи председник Председништва СФРЈ и председник Хрватске, иначе потписник Апела 88, у ком се тврди да се Србија меша у унутрашња питања Црне Горе и да жели да је врати у заједнички државни оквир. ИФИМЕС се огласио поводом Закона о слободи вероисповести анализом "Да ли ће Црногорска православна црква постати унијатска?". Председник института је Крег Т. Смит, бивши политички директор Беле куће, а активиста је и Будимир Лончар, бивши југословенски дипломата. У анализи се наводи да су се уласком Црне Горе у НАТО стекли услови да се усвоји Закон о слободи вероисповести!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мираш се "утопио" у Сланом језеру: На пливање за "Часни крст" у организацији тзв. ЦПЦ пријавио се - ЈЕДАН кандидат


- Шизофрени страх да ће у Црној Гори доћи до рата, у који ће бити укључене Србија и Русија, због имовине СПЦ, раван је мишљењу да ће Црна Гора изаћи из НАТО. Постојећу ситуацију у Црној Гори најбоље користи црногорски председник Мило Ђукановић. Он је злоупотребио чланство у НАТО и интелектуалце из региона, покушавајући да дезинформише јавност измишљајући опасности од могућег преношења сукоба у регион - наведено је у анализи ИФИМЕС. - Изјава васељенског патријарха Вартоломеја да неће признати ЦПЦ дошла је у право време Ђукановићу, што му омогућава реализацију другог сценарија, а то је унијатизација ЦПЦ. Канонско признавање ЦПЦ извршило би се преко унијатизације (гркокатолици), тако да би ЦПЦ задржала "источни обред", али би имала поглавара римског бискупа - папу. ЦПЦ би била под канонском јурисдикцијом Ватикана. Тиме би Ђукановић повратио изгубљену наклоност Запада, а то му је посебно важно због предстојећих парламентарних избора који ће се одржати 2020. Тиме би ЦПЦ осигурала канонско признавање, Ђукановићу продужетак власти, а Ватикану би био осигуран улазак у Црну Гору "на велика врата".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Акција самозваног поглавара тзв. ЦПЦ: Мираш смс порукама зове на ложење бадњака (ФОТО)


Они наводе и да је "једини неуспех Ђукановића у томе што није успео да председника Србије увуче у игру и да он постане дежурни кривац за све, па и за дестабилизацију Црне Горе".

Борба за очување српских светиња у Црној Гори се наставља, а апел за одбрану СПЦ потписало је 12.240 људи, међу којима и академици, бројни професори, књижевници, музичари, глумци.

Мило Ђукановић, фото председништво Црне Горе

После Будве и Берана, и у Даниловграду је покренута иницијатива за стављање ван правне снаге спорног Закона о слободи вероисповести до доношења новог прописа, односно доношења декларације о томе. У Даниловграду је потпредседник Демократске народне партије и одборник у СО Даниловград Драган Бојовић доставио у понедељак предлог Скупштини општине да по хитном поступку усвоји декларацију.

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић такође је затражио хитну седницу СО Будва, са само једном тачком дневног реда - усвајање декларације за поништење Закона о слободи вероисповести.

ОЧЕКУЈУ ПАТРИЈАРХА

ПАТРИЈАРХ Иринеј присуствоваће Светосавској академији која ће се одржати 26. јануара у најсевернијем црногорском граду, након протестне литије улицама овог града. Ово су саопштили председници Општинског одбора Нове српске демократије и Демократске народне партије, Милан Лекић и Владисалав Бојовић.М. Д.

Патријар Иринеј, Фото В.Данилов

МИРАШЕВЦИ ЗАКАЗАЛИ

НА Богојављење, малобројне присталице Мираша Дедеића покушале су да организују пливање за часни крст на језеру Слано код Никшића. Међутим, одзив је био никакав - пријавио се само један кандидат!