НИЈЕ хтео да оде у свет, али свет доводи у Србију. Доктор Петар Драгић, један од најбољих венских хирурга на планети, обучаваће у Београду лекаре из целог света. Он је недавно, у Сао Паулу, када му је уручена награда Први светски амбасадор венске естетике, одбио још један званични позив да се пресели у Бразил, светску престоницу естетске хиругије.

У Европски тренинг центар за васкуларну естетику, који је овде основао, прво стиже 15 лекара из Русије. То су специјалисти који важе за елиту руске флебологије и власници су најпрестижнијих клиника широм Русије, из Москве, Санкт Петербурга и Чељабинска. Са њима, 25. јануара, на тренинг у најуспешнијим методама лечења проширених вена и капилара ласером, у Београд долази и један од најбољих хирурга из Бразила, др Касуо Мијаке.

Ово је важан догађај за Београд и за српску медицину, као и потврда да личном иницијативом један у свету признати српски лекар може и у Србији да оствари велике и иновативне пројекте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Др Петар Драгић: Одбио сам понуде из света, остајем у мојој Србији


- Овим тренингом почиње рад Европског тренинг центра за васкуларну естетику, који је једини центар за Европу у смислу едукације лекара везане за ову проблематику - каже др Драгић за "Новости". - У њега ће долазити лекари из свих делова Европе, како би били едуковани из области венске и васкуларне естетике.

Ласерске операције вена су револуционарно промениле начин лечења, направиле велики скок са раније операције "чупања вена" и сматрају се изумом 21. века.

- Захваљујући томе што сам то схватио у самом старту, постао сам први у нашем региону и један од првих у свету који су увели и утемељили ову процедуру - прича др Драгић. - Претходних 12 година рада донело ми је велико искуство и награду за највећу серију, односно број урађених операција вена на свету. То је за хирурга најбитнија награда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хирург из Србије изабран за члана Руске академије наука

Доктор Драгић, у просеку, годишње ради више од 1.000, а још 2014. године премашио је 5.000 урађених операција, и у Бразилу добио награду за највећи низ икада урађених ласерских операција. Досад је едуковао више од 100 лекара из земље и иностранства, а држао је предавања на свим великим светским конгресима - у Немачкој, Америци, Јапану и Бразилу.- Иновације попут ласерске кросектомије и нултог нивоа приступа су општепознате и прихваћене у свету и тема су готово сваког научног скупа - прича овај хирург светског гласа. - Срећан сам што мој рад и моја школа представљају свеобухватан концепт и постижемо боље резултате у односу на остале школе. Из тога се родила и потреба за оснивањем Европског тренинг центра, како би ово знање и школу раширили по целом свету. Већ за овај први тренинг јавило се више заинтересованих него што смо могли да примимо. Драго ми је што је мој рад учинио да нашу земљу поставим испред многих великих и јачих земаља на свету, и да покажем нашим лекарима да знање и медицина не познају границе.

НОВИ ПАЦИЈЕНТИ И ИЗАЗОВИ

- ОД самог почетка мој тим и ја били смо оријентисани ка избегавању "масовне производње" - каже др Драгић. - Принцип којим се руководимо јесте да радимо само једно, оно у чему смо најбољи. Лично оперишем сваког пацијента и сваки нови пацијент је нови изазов за постизање бољег резултата. Мој мали ритуал пред сваку операцију јесте замишљање њеног савршеног исхода. Повремено се догађа да пацијенти траже везу сматрајући да ћу им се на тај начин више посветити. То је потпуно непотребно.