У ДРУГОМ семестру још 70 студената кренуће на програм "Мастер 4.0" на Машинском и Математичком факултету у Београду, као и на Природно-математичком факултету у Нишу, који је настао сарадњом невладине, непрофитне организације Иницијативе "Дигитална Србија" и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Циљ студија је повезивања савремених ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

Програме су креирали заједно државни факултети у области технологије, економије и менаџмента, са више од 75 успешних ИТ и других компанија. Прва генерација "Мастер 4.0", окупила је 46 студената.

- Ново индустријско доба захтева образовни систем који школује инжењере са врхунским теоријским интердисциплинарним знањима и практичним компетенцијама, који ће бити креативнији, иновативнији и спремни да одговоре на технолошке изазове Индустрије 4.0 - каже проф др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду. - У Србији и региону не постоје формални студијски програми који се баве едукацијом у области Индустрије 4.0.

Програм "Мастер 4.0" ће, кроз више од 130 предмета и 300 предавача, дати студентима применљиво знање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шта се писало у београдској штампи почетком прошлог века: И краљ Петар био мета опозиционих листова

- Савремено друштво свакодневно генерише велики број информација у различитим облицима: текст, видео и аудио записи... Поставља се питање шта са тим информацијама урадити? - наводи проф. др Перица Васиљевић, декан Природно-математичког факултета у Нишу. - Наш "Мастер 4.0" програм даје одговор како сирове податке трансформисати у смислене и корисне информације које омогућавају ефикасније планирање и боље одлучивање. Програм омогућава студентима стицање знања и вештина које могу да примене, почев од науке, технике и технологије, до медицине, фармације, финансија...

Међу ИТ компанијама које учествују у програму су Microsoft, Comtrade, "Инфостуд", Symphony, Siemens, "Ендава", Levi9, САП, "Сага", "Телеком Србија", Coca-Cola Hellenic, "Металац", EY, Raiffeisen bank, НИС.


СТРУЧНА ПРАКСА

МАСТЕР студијски програм Индустрија 4.0 траје две године, односно четири семестра и вреднује се са 120 ЕСПБ. Уписна квота је 35 студената годишње. Након завршених студија студент стиче диплому са академским називом мастер инжењер машинства - информатичар.

Специфичност програма је стручна пракса, која се обавља током друге године студија у два дела.