И даље имамо прљаву индустрију и старе погоне, за санирање штетних материја потребне 1,3 милијарде евра

Ј. СУБИН

20. 01. 2020. у 07:20

И даље имамо прљаву индустрију и старе погоне, за санирање штетних материја потребне 1,3 милијарде евра

Фото В. Витек

Највећа улагања потребна за испуњавање еколошких стандарда у електроенергетском сектору и фабрикама

МЕЂУ највећим загађивачима животне средине у Србији су термоенергетски и индустријски сектор, који штетне гасове емитују током целе године. У зимском периоду њихов утицај није кључни, јер сада удишемо повишене количине прашкастих материја које стварају ложишта и аутомобили.

Иако су у ове велике секторе уложене стотине милиона евра, још нису испуњени сви потребни еколошки стандарди, које прописују европске регулативе. И даље имамо прљаву индустрију и старе индустријске погоне, а процена је да би само за санирање емисије из 227 индустријских емитера штетних материја биле потребне 1,3 милијарде евра.

У Електропривреди Србије истичу да су уложили око 500 милиона евра у пројекте у којима се унапређује квалитет животне средине током последњих 15 година. Завршена је замена електрофилтера, па су емисије прашкастих материја 2,5 пута мање 2018. него 2011. године. Приоритет је, говоре у ЕПС, улагање од око 650 милиона евра у изградњу система за одсумпоравање димних гасова, као и смањење емисије азотних оксида у термоелектранама. Планирани су пројекти за преостала два блока у ТЕНТ А, као и блокове у ТЕНТ Б, ТЕ "Костолац А".

Ипак, у извештају Фискалног савета наведено је да ЕПС не задовољава све еколошке прописе, па је ово предузеће појединачно највећи загађивач животне средине у Србији. Такође, ЕПС се обавезао да ће до 2027. године испунити захтеве ЕУ, који се односе на загађивање ваздуха, воде и земљишта из њихових термоелектрана, у шта је потребно уложити око 800 милиона евра. И то за одсумпоравање, денитрификацију и отпрашивање димних гасова, за изградњу система за управљање отпадом и постројења за пречишћавање отпадних вода.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -АЛАРМАНТНО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА: Чак пола године дишемо отрове!

Није, међутим, Електропривреда Србије главни и једини загађивач. Наша земља и даље има црне тачке тешке индустрије у Панчеву, Смедереву, Бору... Проблем са тровањем ваздуха, земље и воде већ неколико деценија има и Панчево, због своје "озлоглашене" Јужне индустријске зоне и фабрика Рафинерије нафте Панчево и Петрохемије.

Нафтна индустрија Србије је од 2009. године у заштиту животне средине уложила више од 13 милијарди динара, а највише средстава отишло је управо у Рафинерију нафте Панчево, на чију модернизацију је потрошено 500 милиона евра. Тиме су смањене и емисије штетних гасова, а и концентрације бензена су мање од вредности прописаних стандардима ЕУ, док су испарења штетних материја приликом утовара цистерни на ауто-пунилишта сведена на нулу. Око 100 милиона динара су инвестирали у Погон битумена у Рафинерији.


БЕНЗЕН ЗАУСТАВЉА ПРОИЗВОДЊУ

ОСИМ са прашкастим материјама, Панчево кубури и са канцерогеним бензеном из Рафинерије. Када градска мерења забележе повећане концентрације бензена, НИС је у обавези да обустави манипулацију у производњи, док се не стекну бољи временски услови.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran

20.01.2020. 10:32

Već su naplatili 2 milijarde kroz razne eko takse samo treba videti čiji autobusi su te pare pojeli...