ДА ли су хируршке маске довољна заштита, шта се догађа уколико проветравамо просторије у којима боравимо, дилеме су са којима се грађани суочавају откако је повећано аеро-загађење. Доктор Милован Шаровић, пнеумофтизиолог у “Медигроп”, каже да последице највише осећају хронично оболели и астматичари и препоручује следећих пет мера заштите.


1. Проветравајте просторије искључиво у периоду од 11 до 17 часова

Рани јутарњи часови су најкритичнији. Увече је мања продукција дима из саобраћаја, па је ситуација нешто повољнија увече него ујутру. Отварање прозора се препоручује у периоду од 11 па до 17 сати, када је концентрација ових материја у ваздуху мања.


2. Користите пречишћиваче ваздуха

Како бисте били сигурни да је ваздух који удишете чист, користите пречишћиваче ваздуха. Наравно, приликом њихове употребе у просторији прозори морају да буду затворени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија ових дана удише КАНЦЕРОГЕНИ ваздух: Ево који градови и која популација су најугроженији


3. Користите нано маске уместо хируршких

Када су у питању маске, њихова употреба нема неки нарочит ефекат. Маске које су код нас у продаји су хирирушке и оне немају практично никакав значај. Осим њих постоје нано маске, које су скупље, али свакако делотворније.

4. Ограничите време које проводите напољу

Један од начина на који се можете заштитити је да чешће проводите време у затвореном простору и сведете на минимум излазак напоље, нарочито у периоду када је концентрација загађености у ваздуху највећа, а то су рани јутарњи часови.


5. Не изводите децу напоље на дужи период

Деца су посебно осетљива, па се препоручује да их у периоду највеће концентрације загађених честица у ваздуху не изводите на дужи период напоље.