Је ли жив Горан Триван?, упитала је водитељка јутарњег програма министра животне средине који је седео преко пута ње подсетивши да је то питање недавно поставио председник Србије Александар Вучић премијерки Ани Брнабић поводом реаговања јавности на велику загађеност ваздуха која већ данима погађа градове широм Србије.


- Подаци говоре да смо у Београду од 2010. до данас у истом квалитету ваздуха. Ево података за 2018. у поређењу са 2011. Рецимо у 2011. број дана са прекорачењима је 133 а у 2018. 59 дана - рекао је Триван додајући да се последњих година много радило пре свега у улагање у моторе ГСП аутобусе, у прикључивање на даљинско грејање, у одсумпоравање, прелазак елетрана на гас... Као главни проблем навео је новац ког нема довољно и логистику јер тема животне средине ни код нас ни у региону и даље није тема број 1.


- Јесте ли се и ви то запитали и колико пута гледајући како изгледа ваздух у Србији јер је веома добро могао да се види, рекла је водитељка и наставила: Најпре да констатујемо да сте живи, то је добра вест!


- Како за кога, за мене је добра! Ту изјаву коју сви цитирају и злоупотребљавају нису сви схватили на прави начин. Вучић и ја се знамо 25-30 година и знамо какав је чији вокабулар у овој или оној ситуацији а то је реторичко питање и не односи се ни на шта ружно. Хоћу да демистификујем тему и нећу да правимо случај од нечега што није случај - рекао је он.


На констатацију да је утисак да га није било, он је одговорио: Лош вам је утисак и да је последњих дана имао чак 260 објава, али да физички не може он увек да буде присутан на сваком месту јер је имао и друге унапред заказане обавезе.


Он је рекао да је истина негде између - да се појављивао али да је могао и мало више.


Триван је као главне загађиваче навео термоелектране, електро-енергетске капацитете и да је тако свуда, а не само код нас. Додао је и да немамо толики проблем са ПМ честицама колико са сумпором па се зато стога примењује одсумпоравање. Поменуо је затим београдске топлане за које је рекао и да су много узнапредовале користећи гасне капацитете а не мазут.


Највећи емитери ПМ честица су породичне куће и њихова ложишта и индивудалне котларнице - вртићи, школе, здравствене установе које нису прикључене на централно грејање и саобраћај.


Он је рекао да је у 260 објава из његовог министарства била и препорука да локалне самоуправе примене мере за побољшање квалитета ваздуха укључујући и ограничење рецимо саобраћаја са еуро 3 моторима.