Стручњаци предлажу: На тржишту би требало да буду три врсте кеса

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

16. 01. 2020. у 20:00

Стручњаци предлажу: На тржишту би требало да буду три врсте кеса

На тржишту се нуде кесе 200 произвођача Фото К. Михајловић

У Лабораторији истичу да одговорно тврде да стоје иза печата за кесе које прођу испитивања на Технолошком факултету у Новом Саду
СТРУЧЊАЦИ Технолошког факултета у Новом Саду, Лабораторије за амбалажу и паковање, једине акредитоване, сматрају да би нови правилник о коришћењу пластичних кеса требало да предвиди могућност употребе три врсте кеса - полиетиленских, компостирајућих и кеса са адитивом за оксидативну разградњу и биоразградњу.
У Лабораторији истичу да одговорно тврде да стоје иза печата за кесе које прођу испитивања на Технолошком факултету у Новом Саду и добију изјаву о усаглашености са Правилником о техничким и другим захтевима за пластичне кесе са адитивом за оксидациону разградњу и биоразградњу.

- Испитивања радимо од 2012. године - предочава проф. др Вера Лазић, руководилац Лабораторије, напомињући да у Србији постоји око 200 произвођача кеса трегерица. - Тренутно имамо 30 узорака различитих произвођача, које испитујемо. То су кесе од полиетилена којима је у производном процесу додат адитив за оксидациону разградњу и биоразградњу.

Како тврди, све кесе које добију оцену да су усаглашене са Правилником о кесама, јесу биоразградиве. Како професорка Лазић истиче, то практично значи да уколико на њој пише да је стопроцентно биоразградива, онда заиста и јесте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комуналци "чешљају" кесе: Ускоро први резултати из трговина, знаће се ко поштује забрану
- Како је наш правилник дефинисао, испитује се само прва фаза разградње, односно деполимеризација макромолекула, који су даље подложни биоразградњи пластичних материјала који се разграђују у животној средини комбинацијом оксидације и биоразградње - објашњава проф. др Лазић. - У циљу усклађивања наше законске регулативе са европском и еколошким трендовима, као компетентна лабораторија спремни смо да својим знањем и искуством допринесемо проналажењу најбољих решења за ову проблематику.

ЗАБРИНУТОСТ

ЗАБРИНУТОСТ за примену овакве врсте амбалаже се јавља када неразграђени или делимично разграђени материјали доспеју у водотоке, где се процес разградње успорава, због недостатка светлости и кисеоника, те настаје такозвана "микропластика" која онда завршава као храна воденим организмима, па коначно у ланцу људске исхране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације