Убиство дроном иранског генерала Касема Сулејманија било је први пут да је, током протекле две деценије, америчка беспилотна летелица искоришћена за убиство вишег војног команданта друге земље, на страном тлу, пише Фајненшел тајмс, уз подсећање да су прве верзије дронова тестиране и током ратова на Балкану, од 1993. године.

Према хронологији коју је објавио лондонски лист, дронови су 1991. године први пут употребљени као средство надзора, током првог заливског рата, Тада је Војска САД почела редовно да користи своје беспилотне летелице Пионир и Поинтер за надзор, укључујући ваздушне патроле дуж саудијско-кувајтске границе.

"ЦИА је 1993. године купила пет беспилотних летелица Гнат, које је тестирала током ратова на Балкану, у операцијама надгледања кретања српских тенкова и трупа. Гнат је био рани прототип каснијих дронова Предатор", пише ФТ.

Еволуција Предатора знатно је напредовала 2001. године, када је америчка војска успела да дронове опреми ракетама. Употреба наоружане беспилотне летелице први пут је тестирана током неуспешног покушаја ЦИА да убије врховног команданта талибана Мулу Мухамеда Омара, у октобру 2001. године. Дрон је пуцао прерано и погодио, уместо мете, празан камион.

Како наводи Фајненшел тајмс, прва ефикасна употреба беспилотне летелице била је 2002. године, када је Предатором нападнута група мушкараца у Авганистану, а сматрало се да је међу њима Осама бин Ладен, у то време најтраженији светски терориста. Дрон је погодио мету, али међу жртва није било Бин Ладена. Укупно, током администрације Џорџа буша млађег, од 2000. до 2008. године, изведено је 57 напада беспилотним летелицама.

Од 2008. до 2016. године, током два мандата председника Барака Обаме, у 563 напада у Пакистану, Сомалији и Јемену убијено је између 384 и 807 цивила, израчунао је и саопштио Биро за истраживачко новинарство (ТБИЈ). То је у поредењу са 57 штрајкова током претходне Бусхове администрације.

Под влашћу председника Доналда Трампа, 2017. године само у Јемену је изведено између 114 и 124 напада дроновима, отприлике трипут више него у претходној години, преноси лондонски лист писање ТБИЈ. Истовремено, САД су повећале број напада дроновима и у Сомалији.