Начелник УКП Ковачевић: На удару наркоманије средњошколци

Танјуг

недеља, 12. 01. 2020. у 10:23

Начелник УКП Ковачевић: На удару наркоманије средњошколци

Фото: Танјуг - З. Жестић

Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић изјавио да су на удару наркоманије средњошколци који под притиском друштва, због свог статуса у окружењу или из пуке знатижеље, пробају дроге
Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић изјавио је данас да су на удару наркоманије средњошколци који под притиском друштва, због свог статуса у окружењу или из пуке знатижеље, пробају дроге.


Ковачевић је за РТС рекао да синтетичке дроге највише утичу на младе, јер су јефтине и лако доступне, и наводи да МУП чини све како би склонио наркотике са улица и далеко од наше деце.


"МУП сходно процени на самом терену, сходно догадајима врши свакодневне опсервације и оперативни састав Управе криминалистицке полиције је присутан и у школама, вртићима, средњим школама. Полиција је апсолутно у свим школским установама и трудимо се да дрога буде далеко од наше деце", истакао је Ковачевић.


"Похвалићу се резутатима МУП-а који су 2019. завршили рекордно, заплењено је 7,33 тоне наркотика. Посебно желим да истакнем да је заплењена огромна количина марихуане, али и кокаина, хероина, синтетицких дрога", додао је он.


Начелник Управе криминалистичке полиције је навео и да МУП у једном континуитету склања хероин са српских улица, како хероин тако и све друге врсте наркотика.


"Ми смо имали једну од рекордних заплена, том приликом је заплењено 77 килограма чистог хероина и ухапшена три лица. Пре тога имали смо 20,4 килограма хероина, да не набрајам међународне акције. Држацу се само тезе, количине наркотика. Имали сте пример да је у међунардоној акцији са Северном Македонијом и Аустријом у Новом Саду заплењено 6,5 килограма хероина. Можда звучи мало, али то је хероин изузетне чистоће који се миксује четири до пет пута", казао је Ковачевић.


Додао је да се, што се тиче геостратешког положаја наше земље, налазимо на балканској рути и већа количина наркотика пролази кроз нашу земљу ка западној Европи.


" Ми смо имали велике заплене на граничним прелазима. Процесуирано је 25 организованих група, од чега 11 организованих криминалних група што се тиче искључиво трговине наркотицима", напоменуо је он.


Каже да су сви ухапшени на територији Србије и да су носиоци, нажалост, држављани Републике Србије.


"Истичуци хероин и марихуану, напомињем да је присутан и кокаин у знатно мањој количини. Имали смо 2019. године заплену 13 килограма изузетно чистог кокаина. Не желећи да умањим улогу наших држављана, напомињем да они имају велику улогу у пребацивању кокаина из Јужне Америке ка земљама западне Европе. У сарадњи са другим земљама, МУП је пожељан партнер, сарађујемо са свима, не постоји земља са којом не сарађујемо и постигли смо изузетне резултате", истакао је Ковачевић.


Говорећи о синтетичким дрогама, он је навео да се нове врсте такозване синтетике појављују с времена на време, али успели смо да успоставимо механизам за брзо стављање на листу опојних дрога од момента уочавања. Ковачевић је додао да оне највише утицу на младе - изузетно су јефтине, а самим тим и доступне младим људима. "Долази до ситуације да један млад човек узме једну таблету, наравно штетно је да узме и једну, али је концентрација у тој таблети много већа него што он мисли и долази до предозирања и негативних ефеката, наводи он.


Прочитајте још: Које тајне знакове нарко-босови користе на пошиљкама дроге?


Ковачевић је додао да је суштински сузбијање наркотика свакако приоритет у раду министарства.


"Наставићемо иако смо током 2019. године постигли историјске резултате, да ти резултати током ове године буду још већи и бољи и то је свакако један од основних циљева у даљем раду. Подсетићу на 2019. годину, да у 2020. улазимо са још вишим зацртаним циљевима и трудићемо да их испунимо, а самим тим склонимо наркотике са наших улица и далеко од наше деце", закључио је начелник Управе криминалистичке полиције.