СВЕ продавнице у Београду од почетка године купцима смеју да понуде искључиво биоразградиве кесе. Потврду да се шопинг ланци придржавају Одлуке о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје роба и услуга, односно да је амбалажа коју издају муштеријама биоразградива и као таква много мање штетна за животну средину, издаје искључиво Институт у Новом Саду. За десет дана имаћемо први пресек инспекцијске контроле поседовања тих сертификата и знаћемо каква је примена ове цивилизацијске одлуке.

Овако за "Новости" говори Ивана Вилотијевић, секретарка за екологију Града Београда, указујући да је престоница, прописом донетим пре пола године, покренула пионирски подухват у нашој земљи, којим се смањује загађење околине. У престоничким трговинама, каже наша саговорница, забрањено је коришћење обичних кеса, већ само врећа које садрже адитиве који се додају процесу производње за оксидациону разградњу и биоразградњу. Они временом убрзавају фрагментацију пластичног материјала у микрофрагменте.

- Одлука је рађена по угледу на земље Европске уније и надамо се да ће је следити и остале локалне самоуправе у Србији - каже Вилотијев ићева. - Циљ је да се једног дана кесе укину потппуно и вероватно пређе на папирну или текстилну амбалажу. Међутим, као што ни ова Одлука није донета преко ноћи, тако ће се и све остале радити после студија и анализа.

Припрему за примену ове одлуке престонички секретаријат радио је у

сарадњи са трговинским ланцима. Како каже наша саговорница, очекује се да ће се она масовно примењивати, а да због малог броја оних који не поштују Одлуку, не треба умањивати њену важност.

- Верујем да ће општинске и градске комунлане инспекције потврдити да се у већини трговина нуде сертификоване биоразградиве вреће - категорична је Вилотијевићева. - Изузетно смо поносни што смо донели пропис који ће допринети заштити животне средине. Прописане су казне за оглушивање о пропис, али је у овом периоду важније је да се поштују одлука, па ће инспекција чешће обилазити и опомињати трговце. А увелико контролишу се градске пијаце, малопродајни објекти, како трговински ланаци, тако и појединачне, мале трговине и пиљаре.

ВОЋЕ И РИНФУЗ

ОДЛУКОМ су, како секретарка Вилотијевић каже, забрањене све кесе од 15 до 50 микрона, а могу да се користе оне до 15, ултратанке, које се у продавницама налазе на воћу и ринфузу, као и пластичне кесе преко 50 микрона које су намењене за вишекратну употребу.

- Ове кесе морају имати потврду да су окси и биоразградиве. Вреће које поједине трговине увозе, морају да имају сертификат да је та амбалажа биоразгадива - каже наша саговорница.

Процењује се да трошимо две милијарде пластичних кеса годишње, од чега само 30 до 40 одсто завршава на депонијама, а остатак у природи.