ОСМАЦИ ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу, а сасвим другачији биће и начин прегледања њихових тестова. Ово је за "Новости" најавио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. У припреми је нови модел мале матуре, према коме би задаци из математике и српског, односно матерњег језика требало да остану слични садашњим, а другачије би изгледао трећи тест.

Највероватније неће остати комбиновани, са задацима из физике, хемије, биологије, историје и географије, већ ће у понуди бити два-три различита теста, а деца ће их бирати према својим склоностима и интересовањима у даљем школовању. На пример, ако некога више интересују друштвене науке, објашњава министар, могао би да полаже тест са питањима из географије и историје. Исто би било и за природне науке.

- Коначан модел још није дефинисан, али тим стручњака ради на томе - објашњава министар Шарчевић. - Друга новина је начин прегледања тестова из кога желимо у највећом мери да искључимо људски фактор. Урађени тестови ће се скенирати и прегледати аутоматски, уз помоћ специјалног софтвера који је већ у изради.

Прочитајте још - ШАРЧЕВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Криве просвету иако смо предвидели туђе грешке

У пракси то значи да ће из свих школа у Србији тестови стизати у школске управе, где ће се скенирати и слати у Београд на прегледање. Министар наглашава да ће свих 17 школских управа добити скенере за обраду тестова. Тако скениране тестове прегледаће и оцењиваће компјутерски програм.

- Намера је да се што више смањи могућност манипулације, додавања бодова, грешака у оцењивању - наглашава наш саговорник.

- Факултет организационих наука ради на софтверу који ћемо користити за оцењивање завршног испита. Центар за прегледање највероватније ће бити у једној новобеоградској школи.

Фото И. Маринковић

Министар најављује и новине у штампању тестова, како би се повећала безбедност и смањила шанса да задаци буду "проваљени" као прошле године. У Заводу за вредновање квалитета образовања у Фабрисовој улици биће оформљена штампарија чији ће посао бити штампање завршног испита. И до сада су у штампарији овог завода штампани тестови, али само на језицима националних мањина и за слабовиде ученике, јер нису имали већи капацитет. Сада ће њихове техничке могућности бити знатно повећане, па се задаци неће штампати у комерцијалним штампаријама, најављује министар Шарчевић.

ПРЕВОЗ ПОШТОМ

ЈОШ размишљамо о моделу транспорта урађених тестова од школа до школских управа. Најбоље би било да ту услугу врши "Пошта", јер већ имају возила на територији целе Србије, којима би могли безбедно да пребаце тестове - оцењује Шарчевић.