Благословом Његовог Преосвештенства епископа Епархије Рашко-Призренске и Косовско-Метохијске Теодосија и уз помоћ координатора верске наставе оца Исидора, у просторијама призренске Богословије одржан је акредитовани семинар за вероучитеље ове епархије под називом „Планирање и реализација разредне наставе и предметне наставе у основној школи и наставе „Православног катихизиса“ према иновативним моделима“.. Семинар су реализовали професори Учитељског факултета у Призрену проф. др Живорад Миленовић и проф. др Бошко Миловановић.


-Полазећи од општих циљева семинара и специфичности наставе Православног катихизиса, специфични циљеви обуке вероучитеља су стицање знања о иновативним врстама наставе, о иновативним дидактичко-методичким моделима,стадијумима планирања наставе у обрнутом дизајну, стицање знања о реализацији наставе у обрнутом дизајну према иновативним дидактичко-методичким моделима и оспособљавање вероучитеља за планирање и реализацију наставе у обрнутом дизајну према иновативним дидактичко-методичким моделима-истиче проф.др Бошко Миловановић и објашњава да је обука вероучитеља реализована интерактивним радом реализатора обуке и вероучитеља.


Прочитајте још: Веронаука неће бити обавезна


На самој обуци, по речима Миловановића, представљени су неки од позитивних примера иновативних приступа у реализацији наставе Православног катихизиса од стране вероучитеља у Основној школи Лепосавић и Основној школи Свети Сава у Пламетини.На основу наученог, вероучитељи су и сами давали примере реализације наставе Православног катихизиса према иновативним моделима. Радни део семинара завршен је молитвом Богордице Дјево.