ЗА смештај старих и изнемоглих, који немају ближу родбину, а притом су и социјално угрожени, из државне касе је у прошлој години издвојено нешто више од 20 милиона динара. Тим новцем требало је да се субвенционише њихов боравак у приватним домовима за старе, како не би предуго чекали на кревет у државној установи. На тај начин требало је решити проблем недовољног броја места у државним установама и предугих листа чекања. Пројекат су, међутим, закочиле процедуре.

Према рачуници Министарства за рад, за потребе социјалне заштите материјално угрожених планирано је појединачно у просеку 40.000 динара на месечном нивоу. Међутим, у 2018. години је од одобрених 25 милиона динара потрошено свега три милиона, а од 900 понуђених кревета у 41 дому попуњено је свега тридесетак. У прошлој години ситуација је била готово иста, пошто је велики број приватника одустао од овог пројекта, те је само са њих 25 потписан оквирни споразум.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Савет најстаријим суграђанима: Не наседајте на преваре на презентацијама, имате право на повраћај новца у року од 15 дана

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних установа за старе, сматра да јавност и установе нису довољно информисани о пројекту Удружења и Министарства за рад, као и да је потребна већа заинтересованост центара за социјални рад да корисницима понуде овакав вид смештаја.

- Овакав систем помоћи старијим и материјално угроженим особама нема нико у региону и зато га треба усавршавати - каже наш саговорник. - Не постоји тачан износ колика ће бити свака појединачна субвенција, већ је све индивидуално. То значи да ако корисник има пензију 20.000, а смештај износи 40.000, држава ће дотирати разлику.

Миловановић наводи да је од одобрених 20 милиона динара потрошено свега неколико процената укупне суме и да је плаћен боравак за тридесетак особа. Он наводи да би центри за социјални рад требало да упознају кориснике са овим пројектом, што се углавном не дешава.

- Из Центра за социјални рад у Београду је у Министарство, примера ради, стигао само један захтев за субвенционисани смештај - истиче он. - Недовољна информисаност корисника и незаинтересованост надлежних довели су у питање целокупни пројекат. Неки корисници, нажалост, не само што нису обавештени, већ су и неписмени и не знају која су њихова права.


НОВИ УГОВОР

НОВИ уговор између Министарства за рад и Удружења приватних установа за старе требало би да буде потписан у марту.

- Проблем је што годинама нико није прегледао листе чекања за смештај у домове за старе - каже Миловановић. - Ту, нажалост, има и преминулих који нису дочекали да добију кревет.