ОНЕ су увек ту за наше најстарије, да им помогну у кући, саслушају их и упуте им топле речи. Обавеза у кући никад не мањка, а у трећем добу тешко је све постићи. Зато је ту услуга "помоћ у кући", где геронтодомаћице брину о особама које услед старости, хроничне болести или инвалидитета имају ограничене физичке или психичке способности да задовоље основне личне и свакодневне потребе.

Како за "Новости" каже Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту града Београда, геронтодомаћице своје услуге пружају у 14 престоничких општина.

- Уз њихову помоћ, корисницима се омогућава да живе у својим домовима и учествују у активностима дневног живота - наводи Станисављевићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Помоћ најстаријим суграђанима: Који град највише одваја за пензионере

Београд финансира рад 636 геронтодомаћица, које пружају услугу за 2.490 људи. Услуге се обезбеђују у трајању од два сата дневно по кориснику, три или пет дана у недељи, осим викендом. Пет дана у седмици добијају непокретне особе и корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица. Послови обухватају припрему оброка, одржавање одеће, постељине, чистоћу стана, загревања просторија, набавку намирница из самопослуге и средстава за личну хигијену. Такође, оне воде корисника код лекара, преузимају рецепте, набављају лекове и обављају друге послове у зависности од потреба особе којој помажу.

Процедура за посету геронтодомаћице је у свим градовима у Србији, углавном, иста. Неопходно је добити упут центра за социјални рад. По пријему захтева за помоћ у кући, стручни радник процењује корисника у року од 15 дана. Он се уписује на јединствену евиденциону листу и, уколико је изабран, обавештава када може да очекује долазак геронтодомаћице.

- У 2020. години нам је у плану да на свакој општини имамо помоћ у кући, а самим тим и повећан број геронтодомаћица како би ова услуга била обезбеђена за што више људи - истиче наша саговорница.

Depositphotо

Обука за геронтодомаћицу траје три месеца, а одржава се у клубовима за старе, геронтолошким центрима и са теренским службама центара за социјални рад. Пре почетка обуке, полазник добија и уџбеник у којем се налази практични део, а после положеног испита и диплому.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пензионери се враћају на посао?ТРАЖЕН ПОСАО

С ОБЗИРОМ на то да Србија важи за једну од демографски најстаријих земаља у Европи, јасно је колика је потражња за геронтодомаћицама. Недостаје их у сваком граду, и немогуће је пронаћи незапослену жену која је завршила ову обуку за помоћ у кући.


ДОКУМЕНТА

- Фотокопија личне карте

- Фотокопија извода из матичне књиге рођених или венчаних

- Фотокопија чека од пензије

- Фотокопија лекарског налаза

- Фотокопија извода из матичне књиге умрлих за брачног друга, ако постоји

- Фотокопија пресуде о разводу, ако постоји

- Фотокопија уговора о доживотном издржавању

- Уверење о држављанству