Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, провели су данашњи празник - Божић са припадницима Војске Србије на бази „Трмка“ у Копненој зони безбедности недалеко од Куршумлије, саопштило је Министарство одбране Србије.

Министар Вулин је, том приликом, истакао да је стање у Копненој зони безбедности редовно и да нема угрожавања безбедности наших људи и територије.

- Сви припадници Војске Србије обављају све своје задатке у складу са планом и у складу са наређењима више команде. Сви припадници Војске Србије и данас, без обзира што је празник, чувају наш начин живота, чувају нашу територију и гарантују да ће владавина права, владавина закона, да ће свачија имовина и свачија част бити сачувана и да ће сваки грађанин Србије моћи ове празничне дане да проведе са својом породицом – истакао је министар Вулин.

Прочитајте још: Припадници Министарства одбране и Војске Србије дочекали Божић у Храму Светог Саве


Према његовим речима, стање у Копненој зони безнедности је мирно, и живот на бази се одвија у складу са планом.

Командир базе „Трмка“ поручник Александар Чанак истакао је да је задатак припадника Војске Србије ангажованих на тој бази обезбеђење административне линије и контрола Копнене зоне безбедности.

- Као и сваког другог дана, и данас на дан Божића, ми извршавамо наше задатке у складу са наређењима претпостављене команде – истакао је поручник Чанак.

Божић са својим колегама на бази „Трмка“ проводи и старији водник прве класе Хаџи Милан Стојановић, који је на дужности командира стрељачког одељења.

- Задатке извршавамо у Копненој зони безбедности, и на данашњи празник, наши задаци су очување мира у нашој земљи – нагласио је старији водник Стојановић честитајући Божић свима традиционалним поздравном „Христос се роди!“.

Иако данашњи празник не проводе са својим породицама, припадници Војске Србије свесни су важности својих задатака. Међу њима је и млађи водник Александар Живковић, на дужности водича службених паса.

- Иако је данас Божић, свакодневно смо ангажовани у патролама, јер смо свесни одговорности наших дужности које обављамо на бази – нагласио је млађи водник Живковић.

Током посете бази, командир базе „Трмка“ поручник Чанак информисао је министра одбране и начелника Генералштаба о задацима припадника на бази „Трмка“, начином њиховог извршења, као и значајним догађајима у одсеку одговорности.

Како традиција прослављања најрадоснијег хришћаноског празника Божића налаже, уз речи „Христос се роди!“, министар Вулин и генерал Мојсиловић придружили су се припадницима Треће бригаде који су ангажовани на бази „Трмка“ на божићном ручку.

Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за оперативне послове генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић и командант Треће бригаде бригадни генерал Слађан Стаменковић.

МИНИСТАР ВУЛИН: СРБИЈА ЖЕЛИ ДА СВИ СРБИ, ГДЕ ГОД ЖИВЕ, БУДУ СИГУРНИ, МИРНИ И ЗАШТИЋЕНИ


"У име припадника Министарства одбране и Војске Србије, свима који празник Христовог рођења данас празнују честитам празник и желим да га проведу са својим породицама, да размишљају о својој Србији, буду мирни, срећни, задовољни, да живе у сигурној и стабилној земљи", изјавио је министар одбране Александар Вулин који је Божић провео са припадницима Војске Србије у бази Трмка у Копненој зони безбедности.

Министар одбране је истакао да данас, на велики празник треба да мислимо и на наше сународнике, на Србе на Косову и Метохији, на Србе у Републици Српској, у Хрватској, треба да мислимо на Србе у Црној Гори, на њихову борбу за право да верују у свог Бога, да обилазе своју цркву, говоре својим језиком, да пишу својим писмом.

"Како год се буду односили према Србима тако се односе и према Србији. Како се односе према нашој ћирилици и нашој цркви тако се односе и према сваком од нас. Држава Србија у ове празничне дане шаље поруку мира, жели слогу, јединство, али изнад свега жели да сви Срби, без обзира где живе буду сигурни, мирни, заштићени и да не буду једини народ у Европи, једини народ на свету, који мора да се бори за своје право да говори својим језиком, пише својим писмом и да се моли у својим црквама", рекао је министар Вулин.

"Срби заслужују да се на њих односе људска права као и на сваки други народ и не заслужују да се боре за оно што сами у својој земљи дају свакоме са задовољством и на понос. Желим да мислимо на све Србе, желим да мислимо на све људе, желим данас да будемо јединствени, сложни, желим да се окупимо око свог народа и сачувамо своју земљу, своју Србију, једину и вољену", поручио је министар Вулин.