Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је данас исписивање антисрпских графита у Пасјанима, што је изазвало узнемиренист становника тог српског села у Косовском Поморављу.

"Вулгарне поруке мржње које су у Божићној ноћи исписане на зидовима у српском селу Пасјану, у Косовском Поморављу, онеспокојиле су Србе на највећи хришћански празник. У дану када Срби својим суседима упућују поруку мира, враћено им је порукама мржње и непријатељства, и то је сурова слика стварности на Косову и Метохији", истакао је Ђурић у саопштењу за јавност.

Он је позвао Приштину и међународне институције на Косову и Метохији да "престану да окрећу главу од све смелијих, безобзирнијих и учесталијих екстремистичких испада у јужној српској покрајини".

Ђурић је истакао да Срби на Косову и Метохији данас бране европске и хришћанске вредности, а међународна заједница има обавезу да покаже одлучност, јер екстремизам не познаје границе.

"Срби су две деценије изложени необузданој и некажњеној мржњи, прогонима и насиљу, и уколико Европа, у име сопствених вредности, не буде спремна да им пружи заштиту, биће то само још једна потврда да је Србији данас више стало до одбране људских вредности него онима који те вредности најгласније прокламују", закључио је Ђурић.


У селу Пасјане данас су осванули графити "UČK" (OVK) i "Fuck Srbija"