ОПЕЛО мати Ангелини, мајци браће Карић, која се упокојила 29. децембра, служио је у петак у манастиру Ваведење у Београду, патријарх Иринеј, уз саслужење свештенства Београдско-карловачке архиепископије. Даница Карић, замонашена као мати Ангелина, биће сахрањена данас, у порти Пећке патријаршије, у којој почива и њен супруг Јанићије.

Мати Ангелина рођена је 20. јануара 1918. године, на Светог Јована, у ђаковичкој трговачкој породици Кузмановић, а удајом за Јанићија Карића преселила се у Пећ. Њих двоје су, како кажу чланови многобројне породице Карић, своју децу одгајали и подизали у духу православља. Након што се њен супруг упокојио, Даница се добивши благослов од патријарха Иринеја, 2011. године замонашила у Пећкој патријаршији, посветивши остатак живота својој Светој Цркви.

По речима патријарха Иринеја, мати Ангелина живела је правим хришћанским животом, имала је дивног супруга и са њим је изродили дивну добру и племениту децу. Била је истински пример очувања, јачања и промовисања српске породице, чија су снага, вера у Бога и издржљивост ванвременски. Подизала је децу у духу слоге и они су показивали да је породица најсигурније место, а познати су као велики добротвори и задужбинари.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Преминула мајка Богољуба Карића: Упокојила се монахиња Ангелина

- Идеја Косова и пећке светиње била је уткана у њен живот - рекао је патријарх Иринеј. - Живећи тако, родила се идеја да свој живот посвети Богу, па је у монашком животу дочекала овоземаљски крај, који је очекивала као права хришћанка. Испустила је богобојажљиву душу, у коју су уткане многе хришћанске врлине, оне које је прелила и на своју породицу. Учила их је својим примером.

Фото З. Јовановић

Опелу мати Ангелини уз синове Богољуба, Драгомира, Зорана Карића и ћерку Оливеру Карић Недељковић, присуствовале су и њиохове многобројне породице и пријатељи. Један од четворице браће Карић Сретен преминуо је пре три године. Породица је примала саучешће после опела, а међу онима који су дошли да пруже подршку Карићима су Никола Шаиновић, Душан Савић и Марина Рајевић Савић, Миломир Марић, Љубомир Михаиловић...

Фото З. Јовановић

ИЗВОР ЉУБАВИ

ИАКО је превалила читав век, она за нас, моју браћу и нашу сестру, није, до својих последњих дана, била немоћна старица, већ непресушан извор љубави, нежности и подршке - написао је на свом фејсбук-профилу Богољуб Карић. - У ово време када се улога породице све више нарушава, управо је здрава, чврста, традиционална, мајчинском љубављу и бригом натопљена породица, једина нада да ће добро победити зло и да ће љубав победити мржњу. Цела животна прича наше мајке, матушке Ангелине, убеђује ме да без породице, без љубави, васпитања и традиције ни човек не може да буде Човек.

Фото З. Јовановић

Фото З. Јовановић