ОКО милион предмета прећи ће из судова у руке јавних извршитеља ове године - сазнају "Новости". Промене су предвиђене изменама Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), које су ступиле на снагу 1. јануара.

Реч је о извршним предметима, пре свега, комуналним потраживањима, али и извршним судским одлукама, какве су пресуде родитеља који су тужили вртиће или извршења у којима је дужник држава. У свим овим случајевима јавни извршитељи убудуће ће и доносити решења о извршењу и спроводити поступак.

Како сазнајемо, мали судови већ су спаковали кластере и чекају "зелено светло" да их доставе Комори јавних извршитеља, док у великим иначе огроман посао - још није ни почео. Пре него што их дају на извршење, судови прво морају да изврше тријажу који од њих се по закону обустављају.

- Изменама и допунама ЗИО прописан је прелазак свих предмета који се воде у судовима у надлежност јавних извршитеља по принципу који обезбеђује правичну и једнаку оптерећеност - кажу у Министарству правде. - По закону, обустављају се извршни поступци за намирење потраживања из комуналних и сродних делатности, у којима још није започето спровођење извршења, односно у којима је од последње предузете радње протекло више од шест месеци, а главница потраживања не прелази 2.000 динара.

Обуставља се поступак и уколико је рачун извршног дужника у блокади дуже од три године, а поверилац у року од осам дана није предложио промену средства и предмета извршења.

У Министарству додају да постоји споразум ВСС, ВКС и Министарства који даје прецизна упутства за примену нових одредби, па ће судови тачно утврдити који ће предмети бити обустављени, а који ће прећи у надлежност извршитеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Александра Трешњев: Извршитељи раде и у корист грађана

Ово упутство је, каже председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, већ представљено судијама у седиштима апелационих судова.

- Нећемо одмах све препустити јавним извршитељима, јер није циљ да их затрпамо и да се опет крши право на суђење у разумном року. Прослеђиваћемо им постепено - каже он.

Једини стан не може на добош због дуга мањег од 5.000 евра

Милојевић наводи да је већ направљен списак најоптерећенијих судова, међу којима предњачи Београд. Пре него што започну било шта друго, судови ће морати да обуставе оне поступке које је већ требало да обуставе по старом закону, а нису. Рецимо, оне за која је поверилац требало да се изјасни да ли жели да пређу на јавне извршитеље или да остану у суду. Таквих има на стотине хиљада!

- Очекује се да из система изађе 90 одсто извршења - каже Милојевић.

Новим правилником о раду извршитеља предвиђена је и могућност договора дужника и повериоца и добровољног намирења дуга у року од 60 дана. Измењени ЗИО предвиђа да једина непокретност грађанина не може бити продата због комуналног дуга испод 5.000 евра. Извршитељи неће моћи ни да скидају две трећине зараде и пензије, односно половину за "минималце". Извршење ће моћи да се спроведе само до половине плате, односно до четвртине ако је минимална, тј. до трећине пензије, односно четвртине ако је реч о просечној пензији.

МАЊИ ТРОШКОВИ

УКОЛИКО дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу биће мања за 60 одсто. Ако се пак добровољно исели у року од 30 дана, извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење. Биће смањени и трошкови доставе и других појединачних радњи.