Чудесне фреске учврстиле братство: При крају грандиозни мозаички подухват у Храму Светог Саве

Радоје ДРАГОВИЋ

02. 01. 2020. у 16:00

"Новости" у Храму Светог Саве на Врачару, где се приводи крају највећи мозаички подухват црквеног градитељства у свету. Педесетак руских уметника и њихове српске колеге завршавају украшавање унутрашњости

Чудесне фреске учврстиле братство: При крају грандиозни мозаички подухват у Храму Светог Саве

Фото З. Јовановић

ВЕРНИКЕ у Спомен-храму Светог Саве, по завршетку радова, дочекиваће Исус Христос Пантократор раширених руку чији је распон - чак 17 метара!

Син Божји са ореолом изнад главе пречника већег од шест метара, у олтарској апсиди, најдоминантнија је фигура која под куполом краси унутрашњост највећег храма српског народа. Руски и српски неимари готово у потпуности завршили су грандиозне радове на постављању мозаика, што је највећи посао пред освећење Храма планирано за јесен 2020. године.

На постављању мозаика претходних месеци готово без паузе радила је екипа руских мозаичара која је спровела у дело визију чувеног руског академика и народног уметника Николаја Мухина. Захваљујући њиховим вредним рукама, на зидове Храма уграђене су стотине хиљада коцкица природних и вештачких боја. Репортери "Новости" добили су прилику да кроз густи сплет скела и платформи ексклузивно погледају импресивне мозаичке сцене које ће красити врачарску светињу.

Ентеријером Храма, захваљујући милионима комадића посебног стакла доминираће златна боја, која је као божанска светлост изабрана да буде позадина свих зидних сцена. Од првог нивоа до главне куполе постављени су ликови светитеља и призори из Старог и Новог завета. На стубовима су приказани најзначајнији српски светитељи, а кључна фигура у малој апсиди, наспрам главног улаза, биће Богородица.

У Храму Светог Саве, последњих дана године на измаку затичемо педесетак руских мозаичара и њихове српске колеге. У току су последњи радови на мозаику, који ће бити завршени првих недеља 2020. године. После тога следи монтирање расвете, подних облога и уређење Светосавског платоа. Јесен и чин освећења Храм ће дочекати тачно онако како су га замислили његови творци Александар Дероко, Богдан Несторовић и Бранко Пешић.

Унутрашњост Храма украшавана је последњих година под руководством Јевгенија Челишева, главног инжењера монтаже мозаика. Међу зидове Храма Светог Саве први пут је ступио 2016. године, а прва задивљеност његовим димензијама и монументалношћу до данас га није напустила. Он најављује да ће већ у јануару руски мајстори у потпуности завршити живописање и најмањих зидних површина - пандантифе, стубове и мале лукове.

- Ово је највећи, технички најсложенији и најзахтевнији посао на коме сам икада радио. Храм Светог Саве је подухват мог живота. Велика ми је част што сам свој рад и труд уградио у ову светињу - каже Челишев, за "Новости", док се лифтом успињемо ка главној куполи и сцени Христовог Вазнесења. - Мозаике сам постављао у великом броју цркава, али Храм Светог Саве је један и јединствен и у светским оквирима.

Јевгениј каже да је руском тиму указана велика част да ради на чувању молитвене успомене на највећег српског светитеља.

- Свети Сава, Храм, Београд и Србија ушли су у наша срца. Претходних месеци радили смо најбрже што смо могли, како би Храм што пре био готов. Радујемо се завршетку његове декорације, али осећамо и жал што ће окончањем посла уследити и наш растанак - каже главни инжењер монтаже мозаика.

Уз Јевгенија Челишева, од првог дана је и његов млађи брат Анатолиј, академски мозаичар, који брине о уметничком делу посла.

- Мозаичке сцене, квалитет израде и материјала уграђене у декорацију Храма Светог Саве представљају највиши домет чувене руске Академије уметности и Николаја Мухина - наглашава Анатолиј Тоља Челишев.

Двојица руске браће у шали, али и збиљи, кажу да је посао под сводовима Храма организован војнички - бригадно. На челу српске бригаде је млади уметник Милош Ђуран, који заједно са српским колегама и Русима, од првог дана ради на украшавању Храма.

- О живописању храмова смо учили на факултету, али тек у Храму смо га заиста и упознали. Руси су прворазредни учитељи. Ово је непроцењиво искуство за све нас, јер смо део највећег мозаичког подухвата црквеног градитељства у свету - каже Ђуран.

СИНОВИ КАО БЛАГОСЛОВ

БРАЋУ Челишев и њиховог српског колегу Милоша Ђурана током сарадње на постављању мозаика, повезала је још једна важна, породична, ствар. Упознали су се 2016. године, а од тада до данас сва тројица добила су децу, и то - синове. Ову околност они сматрају својеврсним благословом Светог Саве.

Упознали смо се као колеге, а растајемо се као најближи пријатељи, браћа такорећи - истичу неимари врачарске светиње.

РАЂА СЕ ИКОНОСТАС

ОЛТАРСКИ део Храма биће, по традицији, одвијен иконостасом, чија је бетонска основа већ постављена, али због шуме скела још увек невидљива оку посетиоца. Према пројекту који је применио древну црквену праксу, на централном месту наћи ће се иконе Исуса Христа и Богородице, Светог Јована Крститеља, као и светитеља коме је храм посвећен - Светог Саве и његовог оца Светог Симеона. На врху иконостаса своје место ће наћи приказ Свете Тројице.

ЕПИСКОП РЕМЕЗИЈАНСКИ СТЕФАН ХРАМ НАЈАВЉУЈЕ СВЕ БОЉЕ ДАНЕ

ЗАВРШЕТКОМ Храма Светог Саве на Врачару остварује се вековни завет српског народа. Његово освећење биће велики благослов нашем народу, Београду, држави. Овај догађај, уверен сам, биће прекретница и најава бољих времена која долазе.

Поруку оптимизма и радости, у знаку коначног завршетка радова на заветном храму српског народа упућује епископ ремезијански Стефан (Шарић), викар патријарха српског и надлежни архијереј.

- Освећење Храма биће јединствен и величанствен догађај, богат симболиком и вером. Наш народ се тиме одужује свом светитељу, оваплоћује сопствени аманет и узима обавезу вечног молитвеног сећања на Светог Саву и његово дело - не крије радост епископ Стефан. Он вернике моли за још мало стрпљења, јер се ближи час када ће Храм засијати у свом пуном сјају и лепоти.

Радови на ентеријеру, како каже, полако али сигурно се примичу свом концу. Почетком следеће године следи постављање пода, са грејањем, и подизање импресивног иконостаса. У завршној фази уређења унутрашњости уследиће уградња грандиозног лустера - полијелеја, чији ће пречник бити чак 30 метара. Пун ефекат биће постигнут уз укупно 218 малих полијелеја, који ће обасјавати 195 просторија колико их је укупно у храму.

- Унутрашња и спољна расвета биће обједињене у јединствен систем, који подразумева примену најсавременије технологије. Саставни део припрема за освећење и последња фаза радова биће реконструкција Светосавског платоа, који ће бити уређен по нацртима професора Бране Митровића - наводи владика.

Саговорник "Новости" истиче да је изградња Храма ојачала духовне везе између српског и руског народа. Руси су својим средствима, идејама и радом оснажили мотиве српског народа да подигне јединствену цркву у част свог највећег светитеља.

- Завршетак Храма 2020. године, сигуран сам, означиће прекретницу. То ће бити јасна потврда нашем народу да је сваки подухват изводљив, ако је утемељен на вери, стрпљењу и љубави. Дубоко верујем да ће то бити знак да ће упркос дубоким проблемима наш народ и држава наћи свој пут у будућности - каже епископ Стефан.

Мајстори Анатолиј и Јевгениј Челишев


Уграђивање последњих каменчића

Главни извођачи радова на мозаицима


Екипа српских и руских неимара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki-Zg

02.01.2020. 18:39

Vidimo se u oktobru na otvorenju iako se svi trude da se taj grandiozni posao završi do jeseni .