СА исплатом аконтација за обештећења у поступку реституције неће се каснити. Коефицијент би требало да буде одређен до 1. марта, а радна група која ради на изменама Закона о реституцији приводи посао крају. После тога почеће и прве исплате, рекао је за "Новости" Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Секулић објашњава да ће сви ови послови бити готови пре него што буде распуштена скупштина, уочи предстојећих парламентарних избора.

Предвиђено је да у току 2020. године почне исплаћивање аконтација од 10 одсто од утврђеног износа за обештећење имовине која је одузета старим власницима после Другог светског рата, а годину дана касније и емитовање обвезница. Грађани ће моћи да их наплате током 12 година, у једнаким годишњим ратама. За особе старије од 70 година овај рок је пет, а за старије од 65 - 10 година.

Како "Новости" сазнају, коефицијент који би требало да одреди Министарство финансија биће између 14 и 15. То значи да ће старим власницима или њиховим наследницима бити исплаћивано 14 или 15 одсто од процењене вредности имовине. Нпр. ако је вредност 100.000 евра (множи се са 0,14), грађанин ће добити 14.000 евра.

Што се тиче законских измена, како нам је објашњено у Агенцији, реч је о техничким променама којим се прецизирају детаљи око исплате аконтација и емитовања обвезница.
Иначе, укупан износ који је држава одредила за обештећење старих власника је две милијарде евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектараШто се тиче натуралне реституције, њено окончање очекује се у наредне три године. Остало је да се врати још око 47.000 хектара ораница у Војводини. До сада је враћено 60.000 хектара, од чега двадесетак хиљада само у овој години.

- Процес повраћаја пољопривредног земљишта убрзан је када је Влада донела уредбу којом је прецизирала из којих ће тачно парцела бити враћено комасирано земљиште, па су муке олакшане и нама и правобранилаштву, јер нема потребе за жалбама - каже Секулић.

Пословних простора, зграда и станова враћено је 507.500 квадрата, шума 5.765 хектара, а неизграђеног грађевинског земљишта 442 хектара. Међу некретнинама које не могу да се врате, а чији ће власници бити обештећени, налази се и Бели двор.

ТРИ ОДЛАГАЊА

ПРВА решења о враћању одузете имовине у натури донета су 2012. године, али је почетак исплате обештећења за некретнине које не могу бити и физички враћене померан три пута. Према прошлогодишњим изменама закона, исплата аконтације померена је на 31. март 2020. године.