Србија кандидује ћилиме за светску листу наслеђа Унеска: Тамо су већ слава, коло и певање уз гусле

М. КРАЉ

25. 12. 2019. у 22:15

Србија кандидује ћилиме за светску листу наслеђа Унеска: Тамо су већ слава, коло и певање уз гусле

Depositphotos

Културно наслеђе, према њеним речима, чува се и заједничким пројектом са НАЛЕД-ом и Етно-мрежом "1.000 жена", који је омогућио посао за 698 жена са села
ПИРОТСКЕ, стапарске и сјеничко-пештерске ћилиме кандидоваћемо догодине за листу нематеријалног културног наслеђа Унеска. Ово је у амбијенту "Српског салона" у Немањиној 11, украшеног традиционалним народним рукотворинама, најавила Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност.

- Сва три ћилима су уписана у национални регистар и потрудићемо се да већ од марта предамо наше иницијативе за упис на листу Унеска - изјавила је Михајловићева, наводећи да су Етнографском музеју ову иницијативу упутили Координационо тело за родну равноправност, НАЛЕД, амбасадор Немачке и амбасадорка Канаде.

Културно наслеђе, према њеним речима, чува се и заједничким пројектом са НАЛЕД-ом и Етно-мрежом "1.000 жена", који је омогућио посао за 698 жена са села. Оне зарађују израдом рукотворина које наши званичници поклањају страним делегацијама. Досад је више од 100 азбука у златовезу, српских тканица и традиционалних пешкира додељено страним дипломатама, навела је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

- Желимо да радимо и са републичким институцијама на увођењу института чувар традиције и залажемо се за доношење закона о занатству који Србија још нема, а који би поставио правни оквир и дефинисао статус свих занатлија у Србији - закључила је Јовановићева.

Министри Михајловићева и Вукосављевић са представницима НАЛЕД-а и организацијом "1.000 жена"; Фото Танјуг

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић говорила је о ономе што локалне самоуправе, уз помоћ министарстава, раде за очување културног наслеђа:

Прочитајте још: Пиротски ћилим однео и Д`Епере

- Град Сомбор започео је ревитализацију Грашалковићеве палате, културно-

-историјског добра од великог значаја, како би сачувао своју баштину, али и повезао установе културе и образовања, чиме се подржавају развој и модернизација.

О заједничком упутству, којим се осигурава поштовање просторних и урбанистичких планова, уз очување културног и историјског наслеђа, које су овог месеца потписали Министарство културе и информисања и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, говорио је министар Владан Вукосављевић. Према том упутству, културно добро неће моћи да има претходну заштиту дуже од три године.

Фото сајт Етно-мрежа "1000 жена"


Вукосављевић је подсетио и да се на листи нематеријалног културног наслеђа Унеска већ налазе породична слава, коло и певање уз гусле, а да су у нашем националном регистру и косовски вез, злакуска лончарија, пазарске мантије, пиротски качкаваљ, кајмак, шљивовица, филигрански занат, бездански дамаст...

"КРАЉЕВСКИ ПОЈАС" ЗА СИ ЂИНПИНГА

РУКОТВОРИНЕ "1.000 жена" до сада су добили многобројни амбасадори, представници великих компанија и други страни државници који су били гости наше владе, или су им поклањани током посета наших званичника. Ћилимима су даривани и руски и француски председник - Владимир Путин и Емануел Макрон, а "краљевским појасом" Си Ђинпинг, кинаски председник.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)