ИСТИНА о изрежираним масакрима на сарајевској пијаци Маркале 1994. и 1995. године, током рата у БиХ, постепено разгрће западну медијску пропаганду устројену зарад сатанизације Срба и спровођења циљева моћних западних држава. У прилог томе иде и извештај Швајцарске обавештајне службе, који је објављен у понедељак у "Новостима", а у којем се наводи да су официри Уједињених нација закључили да су масакр на пијаци над сопственим становништвом починиле снаге Армије БиХ. Чак се објашњава и да се таква акција у ратној стратегији назива "напад под лажном заставом".

Иако никада није доказано ко је починио тај злочин, а у Хашком трибуналу било је врло релевантних сведока, који су на основу чињеница и доказа тврдили да мине нису испаљене са српских положаја, овај суд је због "Маркала" правоснажно осудио генерале Драгомира Милошевића, Светислава Галића и тадашњег председника Републике Српске Радована Караџића. Првостепено и генерала Ратка Младића.

"Маркале 1" одиграле су се 5. фебруара 1994. године, када је од једне гранате погинуло 68 људи, а више од 140 рањено. Годину и по касније, на исто место, 28. августа 1995. пало је неколико граната и убило 37 људи, а 90 ранило.

Код првог напада тадашњи изасланик УН за Балкан Јасуши Акаши говорио је да не постоје јасни докази о томе ко је одговоран за напад. Он је претходно формирао и стручну комисију УН састављену од представника пет држава, који су установили да је граната могла да дође и са положаја ВРС, али и са оних које је држала Армија БиХ. Исте изјаве давао је и тадашњи командант Унпрофора у БиХ, Канађанин Мајкл Роуз. У својим мемоарима "Борећи се за мир" написао је да је три дана после масакра отишао код генерала Армије БиХ Јована Дивјака и рекао му да је граната испаљена са муслиманских положаја.

Како је скован план за прве "Маркале" у хашкој судници у процесима против Караџића и Младића испричао је заштићени сведок, иначе ратни телохранитељ Алије Изетбеговића. Он је навео да је чуо разговор Изетбеговића и тадашњег верског поглавара босанских муслимана Мустафе Церића док су разматрали шта би се догодило када би граната пала на Маркале. А онда се то и десило неколико дана касније - 5. фебруара 1994. године. Сведок је испричао и да је директно наређење дао генерал Армије БиХ Сефер Халиловић, а да је "посао" одрадила јединица генерала Мустафе Хајрулаховића и то из рејона села Мрковићи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ал Каида је створена да уништи Русе и Србе, преваре на Маркалама и у Сирији потпуно идентичне: Нови извештај швајцарских обавештајаца о деведесетим


Истражитељ Унпрофора канадски мајор Џон Расел на суђењу Младићу казао је да мина не би могла да долети са српских положаја на Маркале, а да не удари у кров. Расел је у свом дневнику написао - мој утисак је да су муслимани гађали сами себе, али то је јако тешко сада рећи људима након оволике трагедије.

Исти сценарио одрађен је и у случају "Маркале 2". Норвешки мајор Пер Ејен, шеф војних посматрача УН који су спровели истрагу о тој експлозији и који је био на пијаци двадесетак минута после детонације, сведочио је да нису могли да утврде која је од зараћених страна испалила гранату:

- Сумњали смо да и Армија БиХ пуца на Сарајево. Један дански официр постао је непожељан у том граду, јер је отишао у њихов штаб и рекао им да престану да гранатирају сопствени народ.


Генерал Мајкл Роуз

МИНА ИСПОД ТЕЗГЕ?

РУСКИ пуковник Андреј Демуренко, који је у то време био начелник штаба Унпрофора у Сарајеву, тврдио је да Војска Српске, с положаја које је и сам обишао, није могла да испали гранату, јер би она пре пада на пијацу ударила у неку од околних зграда.

Поједини стручњаци тврдили су да нико није успео да докаже одакле је на Маркале долетела граната, јер је уопште није ни било. Тамо је, према њима, експлодирала ручно прављена експлозивно-минска направа постављена испод једне тезге.


БРАНИСЛАВ ДУКИЋ: ПРОПАГАНДА О ЛОГОРУ ТРНОПОЉЕ

У ИЗВЕШТАЈУ Швајцарске обавештајне службе тврди се и да је западна пропаганда значајно користила и логор Трнопоље код Приједора за медијски рат против Срба. Бивши председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић, за "Новости", каже да су Бошњаци у свет 1992. године послали слику о 25.000 муслиманских логораша, а права истина је да је тамо било око 670 људи:

- Логор Трнопоље је фарса међународне заједнице преко које се Србима одмах ударио печат злочинаца. Сви странци који су тих година долазили у БиХ само су питали за овај логор и "појачавали" цифру. Према тим бројевима о онима који су "прошли" кроз Трнопоље било би да је Приједор пре рата имао више становника него Сарајево!

(С. М.)