ПРОГРАМ "Девојке у технологији", који је почео у понедељак, обезбедио је за 23 најуспешније студенткиње завршних година основних или мастер студија техничких факултета менторство и праксу у најбољим компанијама у области информационо-комуникационих технологија које послују у Србији. То ће будућим ИКТ експерткињама из Београда, Новог Сада и Ниша омогућити да стекну више искуства и лакше пронађу посао у овом сектору.

Пројекат је одобрила Влада Србије, а спроводе га Министарство трговине, телекомуникација и туризма и Америчка привредна комора.

- Позиција жена у ИКТ сектору у Србији за седам одсто је боља него што је у Европској унији и то је веома охрабрујуће - казала је државна секретарка у министарству Татјана Матић. - На ИКТ студијама има око 27 одсто жена, а када је у питању њихово запошљавање у овом сектору онда су цифре између 15 и 20 процената, што је, ипак, у оквиру европског просека.

- Постоји потенцијал, али овим темпом достићи ћемо родну равноправност тек 2050. године - наглашава државна секретарка. - Зато су овакве активности важне имајући у виду да су у овом сектору плате међу највишим и да бележи највећи тренд раста.

Председница Америчке привредне коморе у Србији Јелена Павловић истакла је да је циљ програма да кроз менторство, радионице и семинаре студенткиње добију прилику да се упознају са етаблираним компанијама и стекну увид шта модеран бизнис тражи и како функционише.

- Умрежиће се међусобно и са представницима компанија, а комора и министарство су платформа која им то омогућава - рекла је Павловићева. - Равноправно учешће оба пола у ИКТ бизнису важно је за привреду, компаније и читаво друштво.Фото Танјуг/Т.Валић


Прочитајте још: Србија лидер у Европи по броју жена у ИТ сектору

ПУТ ДО БРЖЕГ РАЗВОЈА

Директорка Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић, која је прошла пут сарадње са ИКТ компанијама, нагласила је да је важно да се овакви контакти успоставе што раније.

- Тако се стиче искуство које омогућава бржи професионални развој - рекла је Јовичићева. - Важно је да младе жене виде да компаније препознају њихове вредности и знају да у Србији постоје квалитетна радна места за њих.


Фото Танјуг/Т.Валић