У више од 200 здравствених установа широм Србије грађани данас могу да обаве бесплатне превентивне прегледе без упута лекара и оверене здравствене књизице.

За прве пацијенте врата домова здравља, општих болница, клиничких центара, отворена су у осам сати. Грађани могу да ураде ултразвучни преглед стомака, кардиолошке прегледе, односно измере притисак и ураде ЕКГ, као и тумор маркере.

Гузва у КБЦ Звездара била је већ од раног јутра. Директор те здравствене установе Петар Сворцан каже да су грађани веома заинтересовани за бесплатне превентивне прегледе.

"Отворени смо од 8.00 до 16 сати за грађане и могу да дођу током целог дана. Обично се у просеку у нашој болници прегледа 400 до 500 грађана и обави се око 1.400 до 1.500 прегледа", рекао је Сворцан за Танјуг.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ministarstvo zdravlja organizuje 17. preventivnu akciju: U nedelju besplatno na ultrazvuk

Он је подсетио на значај превентивних прегледа и да уколико се болест открије у почетној фази, може лакше да се лечи, а и излечење је брже и успешније.

КБЦ Звездара од првог дана учествује у акцији превентивних прегледа.

Богиња Цветковић редовно долази на превентивне прегледе јер, како каже, све мозе да уради за један дан и на једном месту.

"Дај Боже да сам здрава, то ми је важно да знам да растеретим мисли. Овако брже стигнем да обавим преглед него да идем редовним путем. Много ми ово значи", каже Богиња за Тањуг.

Милутин Мараш каже да има проблем с десним бубрегом, па му превентивни прегледи добро дођу и да се преконтролише због своје болести.

"Ово је много добро. За један дан заврсим све сто ми треба, близу ми је куће", каже Милутин.

У Србији је до сада урађено више од 350.000 прегледа, а код неколико хиљада грађана је болест откривена у почетној фази, малигне или кардиоваскуларне болести.

Прегледи ће се наставити и наредне године.