МНОГО је наших људи последњих година отишло у бели свет у потрази за бољим животом, али неке је у томе спречила трагична смрт, у саобраћајном удесу, од болести... Родитељи, рођаци, пријатељи које су оставили у Србији, нажалост, све чешће сада траже помоћ добрих људи како би тела својих најмилијих транспортовали до наше земље, јер се трошкови мере хиљадама евра, нарочито уколико се ради о Америци. Недавно је, тако, преко портала и медија сакупљан новац за младића који је у САД отишао да игра кошарку, "покосио" га је рак, а породици је тражено да плати 15.000 долара за његов повратак у Србију на вечни починак!

Сличан износ било је неопходно уплатити како би тело трагично настрадалог Србина из Чикага било допремљено до родног села надомак Обреновца. Хумани људи су се брзо организовали и новац је уплаћен за само неколико дана, а сахрана је организована седам дана након трагедије. Како код нас не постоји протокол о помоћи приликом оваквих трагедија, неке породице месецима чекају да сакупе неопходну новчану своту и покопају посмртне остатке сродника у родној груди.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хоће ли и у Србији пензију добити и они који је нису зарадили

Они који су остали без неког од најмилијих, за трошкове сахране морају да се побрину сами. Наша држава ту је да помогне око свих неопходних папира, али не и финансијски.

- У складу са Бечком конвенцијом о конзуларним односима, дипломатско--конзуларна представништва помажу породицама преминулих држављана Републике Србије око издавања спроводница за пренос посмртних остатака у земљу и за неопходну логистичку помоћ у границама својих могућности - објашњавају, за "Новости", у Министарству спољних послова. - Међутим, засада не постоје законом предвиђене могућности којима дипломатско-конзуларна представништва финансијски помажу приликом преноса посмртних остатака.

Да би се издала спроводница, потребно је амбасади наше државе у земљи којој је смрт наступила доставити пасош преминулог, потврду о смрти, извод из матичне књиге умрлих, али и потврду о обезбеђеном гробном месту у Србији. Такође, поједине амбасада траже и нешто од додатних докумената, у зависности од важећих прописа земље у којој се налазите.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Примања не морате лично да преузимате: Онај кога овластите може да донесе пензију

Колико времена је неопходно да се прибаве сва документа и да би се обавио транспорт, углавном зависи од међународних здравствено-санитарних прописа земље у којој је смрт наступила. Али и од прописа државе у коју се преминула особа довози у циљу сахрањивања.

Цена транспорта тела авионом, међутим, искључиво зависи од цена услуга које авио-компаније прописују. Посмртни остаци се преносе у делу у којем се транспортује пртљаг, а на цену највише утиче тежина сандука.

- У укупан износ који је потребно да породице издвоје неопходно је укључити и транспорт тела до аеродрома, који је у иностранству готово дупло скупљи у односу на Србију - објашњавају погребници. - Тело мора бити спаковано по прописима које налаже авио-компанија, а неке осим лименог захтевају и дрвени сандук, што додатно утиче на тежину, која одређује цену.

Depositphotos

Цене преноса тела друмским саобраћајем наплаћују се по пређеном километру, а цену по свом нахођењу одређују сами погребници, јер у нашој земљи не постоје законом уређена правила. Износи по пређеном километру варирају од 30 па и до 80 динара. Погребници додају и да се у иностранству ове услуге наплаћују и двоструко више. Зато се нашим држављанима више исплати да ангажују погребно предузеће из Србије које ће отићи у неку од европских земаља по тело.

- Недавно су породици која живи у Шведској погребници из те земље тражили око 10.000 евра да тело довезу до Србије. Док наши превозници који поседују адекватна возила за овакву врсту транспорта наплаћују око 5.000 евра, а у ту цену је укључен и превоз до Шведске и назад - закључују наши саговорници.БЕЗ ЕВИДЕНЦИЈЕ

ПРЕМА званичним подацима Министарства унутрашњих послова, од почетка године у иностранству је преминуло је готово 300 наших држављана, с тим што нема прецизних података о узроцима. Не води се евиденција да ли је неко настрадао у несрећи, од болести или је био жртва неког злочиначког напада.


КРЕМАЦИЈА

ПРЕМА речима приватних погребника, олакшавајућа околност је ако се тело кремира у иностранству. У том случају посмртни остаци се са адекватном папирологијом могу превести у Србију по много нижим ценама. Међутим, за кремацију у иностранству неопходно је да неко од блиских рођака идентификује преминулог пре спаљивања.