У ЗДРАВСТВЕНИМ установама, на свим нивоима здравствене заштите, од амбуланти и домова здравља до клиничких центара, у недељу ће бити организовани бесплатни превентивни прегледи. У овој акцији, 17. по реду, откако је Министарство здравља покренуло програм јачања превенције и раног откривања болести, учествоваће више од 200 установа. Од осам до 16 сати радиће се ултразвучни прегледи стомака, тумор маркери и интернистички кардиолошки прегледи, који укључују ЕКГ и проверу крвног притиска.

Иако су током претходних 16 акција, током којих је прегледано готово 350.000 становника, били заступљенији специјалистички прегледи, овога пута програм је прављен тако да "покрије" најшири спектар болести.

- Установе ће радити оне тумор маркере за које имају капацитет - кажу у Министарству здравља. - Зато овога пута нећемо имати исте анализе у свим центрима.

Доктор Предраг Саздановић, директор Клиничког центра у Крагујевцу каже за "Новости" да ће у овом КЦ и локалном дому здравља, у недељу радити око 40 специјалиста и супспецијалиста. - Ултразвук абдомена радићемо у КЦ на четири апарата са два радиолога и два гастроентеролога. И овога пута очекујемо велики број пацијената, и да ће највише заинтересованих бити управо за кардиолошки и гастроентеролошки преглед. Сваком ко на кардиолошком прегледу изрази сумњу на повишен шећер, одређиваћемо и ниво глукозе у крви. Од тумор маркера радићемо ЦА19-9 и ЦЕ1. То су и најчешћи тумор маркери за промене на јетри, желуцу и панкреасу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Превентивни прегледи у више од 100 здравствених установа

И у другим центрима потврђују да је све спремно за акцију бесплатних превентивних прегледа, на које могу да дођу и грађани без здравствене картице.

У Клиничком центру Србије на више пунктова биће ангажовано око 70 медицинара. И остале здравствене установе одредиле су дежурне екипе за недељу, а кадрови су планирани тако да може да се прегледа готово 26.000 људи, што је и био највећи одзив у једној од ранијих акција.


ПРЕГЛЕДИ ДОК ИМА ИНТЕРЕСОВАЊА

ЈОШ на самом почетку ова акција је према интересовању премашила наша очекивања. Број заинтересованих да кроз овај програм провере своје здравље не јењава - кажу у Министарству здравља. - Наставићемо са оваквом врстом јачања превенције и раног откривања болести, све док је то по одазиву грађана оправдано. На овим прегледима су до сада код неколико хиљада грађана откривени болести и поремећаји, и пре него што су се појавили симптоми, па су упућени на даље лечење.