МИТРОПОЛИЈИ црногорско-приморској није упућена молба Ватикана за сагласност за посету папе Фрање Црној Гори. Уколико овакав захтев стигне, о њему ће одлучивати Свети архијерејски синод Српске патријаршије у Београду.

Вест коју је пренела Влада Црне Горе, после посете премијера Душка Марковића Ватикану, да ће папа 2020. доћи у Црну Гору, овако тумаче у Митрополији црногорско-приморској. Питање одобрења Српске цркве, како објашњавају, кључно је за папину посету Подгорици, јер дипломатска пракса Римокатоличке цркве као обавезни услов за папин долазак подразумева "зелено светло" већинске верске заједнице у земљи домаћина.

- Света столица никада није тражила ову врсту сагласности. Канонски поредак подразумева да овако важно питање, уколико уопште буде отворено, буде размотрено на највишем црквеном нивоу и да се о њему, поред митрополита црногорско-приморског, изјасне патријарх и Свети синод - каже саговорник "Новости" из Митрополије.

Најава папиног доласка добила је велики одјек у најмлађој европској држави. У медијском наметању ове теме, међутим, многи виде покушај власти да потисне много деликатнију тему - усвајање предлога узурпаторског закона о слободи вероисповести, коме се недавно успротивио и папа лично. Наглашавањем будуће папине посете и блиским односима са Светом столицом, у предвечерје великог протестног црквено-народног окупљања у Никшићу, режим покушава да замаскира дебакл са усвајањем овог контроверзног акта.

Закон на коме Подгорица већ месецима инсистира, упркос противљењу највећег броја грађана, Митрополије црногорско-приморске, али и Московске и Васељенске патријаршије, био је и тема разговора премијера Душка Марковића са ватиканским државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином. Према сазнањима "Новости", кардинал Паролин му је пренео став Ватикана да ће закон имати правну снагу само уколико се постигне пуна општа сагласност о његовој садржини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Папа упозорио Подгорицу: Закон о вероисповести — само уз сагласност свих

Званична Подгорица, макар деклеративно, не одустаје од усвајања спорног закона, које је заказано за 24. децембар. Премијер Марковић у понедељак је рекао да ће овај пропис разјаснити шта је црквено, а шта државно, али и да је из делегације ЕУ и неких амбасада било захтева да се одустане од усвајања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црногорски премијер у Ватикану: Папа Фрања догодине у Црној Гори, разговори и о Закону о верским слободама

- То би била само опструкција у циљу заустављања Владе у креирању своје политике. То питање је постављено због спекулација у делу јавности да је закон предложен како би се зауставио договор око изборног законодавства. Закон о слободи вероисповести никада није био тема за изборно законодавство. На црквеним прописима радило се четири године и прихваћене су све препоруке Венецијанске комисије.

Марковић је поновио да закон не укључује одузимање имовине било којој верској заједници, па ни СПЦ.

У ОДБРАНУ ХРАМОВА

ОКУПЉАЊЕМ 21. децембра у Никшићу, на црквено-народном сабору испред Саборне цркве Светог Василија Острошког, послаћемо поруку да остајемо доследни прогласу владике Јоаникија са Тројичинданског сабора - да ћемо својим животима, на челу са нашим митрополитом Амфилохијем, епископима и свештенством, бранити храмове, манастире, цркве и сеоска гробља наших предака - поручио је народни посланик Милан Кнежевић.