Из лектире избачен Јазавац Петра Кочића, а убачен Цецин Гром, програми остадоше без родољубивих песама и народних бајки, учимо искривљену историју: Кроз уџбенике гуше ђацима љубав према отаџбини!

Љиљана Бегенишић

15. 12. 2019. у 15:38

Из лектире избачен Јазавац Петра Кочића, а убачен Цецин Гром, програми остадоше без родољубивих песама и народних бајки, учимо искривљену историју: Кроз уџбенике гуше ђацима љубав према отаџбини!

Фото Н. Карлић

У лектири недостају текстови који би развијали однос према завичају. Историчари: Хоће да се стидимо својих херојa
МИ одавно не пишемо своје уџбенике. Пише их Велики Брат. Он не образује само нас, већ образује цео свет. У школи је боље рећи - немам појма, то је одговор за петицу. Ако нешто знаш, е то је већ проблем. У уџбеницима се и раније лагало, мука је што се то и наставило.

Ово нам говори академик Матија Бећковић поводом садржаја уџбеника из којих уче многе генерације наше деце, а у којима је "данак у крви прилика за напредовање", "геноцид у Јасеновцу - догађај за неколико редака"... у којима је из лектире избачен Петар Кочић и његов "Јазавац пред судом", а убачена Светлана Ражнатовић и песма "Лепи громе мој..
За ученике шестог разреда укупан број књижевних дела смањен је са 41 на 31. Професори књижевности упозоравају да у наставном плану и програму нема јасних препорука о томе колико је значајно да се код младих развија уважавање националних вредности и неговање српске културно-историјске баштине. У лектири, кажу они, недостају и текстови који би развијали саосећање, другарство, као и љубав према Србији и завичају.

У програму за 6. разред од три родољубиве песме преостала је само једна - наставници треба да бирају између песме "Грачаница" Десанке Максимовић и "Свети Сава" Војислава Илића. Смањен је број народних бајки и дела са мотивима из породичног живота...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђаци уче смајлије, док је лектире све мање

САГОВОРНИЦИ "Новости" кажу да спорни случајеви указују да одавно звони звоно за узбуну, препоручују да се издавање школских учила повери државном Заводу, као и да се за такозване националне предмете - историју, географију и српски језик и књижевност - издавају јединствени уџбеници.

- Када дођемо до једног доброг уџбеника знаћемо да смо изашли из таме - каже нам Бећковић.

По мишљењу Славенка Терзића, историчара и дописног члана САНУ, све се ради са циљем "душевног прерађивања":

- Подсетићу на окупациону просветну политику Бењамина Калаја у БиХ 1882-1903. Говорило се о "душевном прерађивању Босне". Сада за то постоје модернији изрази, али циљ је исти. Треба да заборавимо ко смо били и чему смо тежили. Да се стидимо својих националних хероја, да преузмемо на себе злочине који су други над нама вршили, да заборавимо наше земље и наше духовне и културне центре, да мислимо само у кругу Београдског пашалука, па и то стидљиво и са страхом. То је убијање духовног и културног бића једног народа и припрема за његово неко ново преобраћење.

Славенко Терзић


ТЕРЗИЋ истиче да је писање и објављивање уџбеника изузетно озбиљан посао за свако друштво, да је тако било одувек, а тако је и сада у друштвима које имају јасно дефинисане националне и друштвене приоритете. Уџбеници, каже он, дају на прикладан педагошки начин проверена научна знања о прошлости земље и народа, њеној култури, простирању, личностима - симболима који су оличавали тежње народа. Важан је, додаје, цео систем објављивања: избор аутора, стручне оцене, улога Завода за унапређење васпитања и образовања, и на крају Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

- У том ланцу нешто дубоко шкрипи - оцењује Терзић, и упозорава да је Завод за уџбенике, чије смо штива деценијама користили - маргинализован.

Да су у издавачком послу грешке и пропусти неизбежни, чак и кад се свим фазама припремања рукописа за штампу приступи максимално стручно и одговорно, сматра проф. др Дарко Танасковић.

- Писање уџбеника, поготово за основну и средњу школу, није нимало лак посао. У складу са наставним планом и програмом једноставно, разумљиво и педагошки ефикасно саопштавати податке и знања о сложеним темама и појавама изискује вишеструку оспособљеност и компетенцију, а и нарочиту вештину - наглашава Танасковић за "Новости". - У начелу, тим послом би требало да се баве најбољи стручњаци, при чему се показало да су често веома успешни коауторски тандеми састављени од једног универзитетског наставника или научног истраживача и једног основношколског или средњошколског наставника из просветне праксе.

Др Танасковић додаје:

- С обзиром на то да се у писању уџбеника морају следити нека формална правила у начину излагања и распоређивања грађе, као и организовању пратећег дидактичког апарата, поједини стручњаци се специјализују за тај посао, па онда, условно речено, почну да "штанцују" уџбенике, без потребног стваралачког уношења, што води у непрепоручљиву рутину. Због свега тога је у настајању уџбеника изузетно значајна улога и одговорност рецензента.

Др Дарко Танасковић

ТАНАСКОВИЋ сматра да би Завод за уџбенике морао бити средишња државна издавачка установа задужена за основношколску и уџбеничку литературу. Упозорава да је комерцијализација ове друштвено-приоритетне образовне и културне делатности ослабила позицију Завода, што никако није добро.

- Данас више уџбеника издају независни, приватни издавачи, од којих су неки озбиљни и одговорни, али не и сви, док су свима, разумљиво, у првом плану зарада и профит. Можда сам конзервативан, али држим да би ваљало имати јединствене уџбенике из националних предмета, уз поштовање, у складу са законом, свих загарантованих образовних права националних мањина. Кад би било тако, тешко да би у неком уџбенику насилно отимање и исламизовање хришћанске деце у османско доба могло бити приказано и као шанса за њихову друштвену промоцију - каже Танасковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Данак у крви приказан као прилика за напредовање: Скандалозан садржај уџбеника историје за седмаке
Да је несхватљива равнодушност наше јавности према горућем питању школских уџбеника, сматра и историчар Милош Ковић.

- Невероватна је одлука да о уџбеницима из којих ће учити наша деца одлучује тржиште. То је посебно опасно и узнемирујуће када је реч о идентитетским наукама, међу којима је и историја. "Тржиште уџбеника" донело нам је две погубне болести: корупцију у продаји уџбеника и морални релативизам у тумачењу историјских догађаја - упозорава он.
КОВИЋ пита и зашто је дозвољено потпуно потискивање и постепено пропадање Завода за уџбенике и наставна средства и зашто нам није довољан само један уџбеник историје за сваки разред, зналачки и квалитетно написан, у издању Завода?

Др Срето Танасић


Др Срето Танасић, председник Одбора за српски језик САНУ, каже нам да највећи број деце у Србији учи из уџбеника чији су издавачи приватне, најчешће стране издавачке куће, које су практично преузеле наше образовање, те из тога произлази и да из тих уџбеника долази највише лоших ствари.

- Последњих година често сам добијао примедбе и жалбе, а када је у питању српски језик примедбе су увек биле оправдане и односиле су се или на погрешно тумачење неких језичких датости или на начин како су представљене или објашњене, а у неким случајевима и на то како се српски језик у целини представља - објашњава Танасић за наш лист.

ПРЕДЛАЖЕ да се уради озбиљна анализа уџбеника националних дисциплина, али и свих других, па да се онда организује темељна расправа у коју би се укључили и најбољи наставници основних и средњих школа.

- Кажем најбољи, а не нечији. Питам се зашто држава нешто слично није учинила када већ годинама слушамо о овоме, а реформе образовања се проводе и проводе - истиче он.
Залаже се да све уџбенике издаје државни завод:
- Живимо у време разних извртања истина, а то онда посебно важи за уџбенике националних предмета. Образовање није смело бити препуштено приватном издавачу који има легитимно право да највише брине о заради. На држави је да не распродаје образовање.

НОВА ДЕЛА У ЛЕКТИРИ

Одломак из драме Виде Огњеновић "Кањош Мацедоновић", драма за децу Душана Ковачевића "Свемирски змај", као и путопис Јелене Димитријевић "Седам мора и три океана", неке су од новина у лектири коју ће ученици седмог разреда обрађивати у наредној школској години. Од септембра наредне године по новом програму учиће ђаци трећег и седмог разреда. То је генерација која је кренула по реформисаном програму у први, односно пети разред школске 2018/19. године. Највише новина има у програму српског језика, посебно у лектири, односно избору наслова које ће ђаци обрађивати.


НАЦИОНАЛНО И ВЕРСКО САМОПОРИЦАЊЕ

КОМЕНТАРИШУЋИ лекцију из историје у којој се велича "данак у крви", Дарко Танасковић истиче да ту није реч о грешци или пропусту, већ о накарадној интерпретацији једног историјског феномена, што је неупоредиво озбиљнији проблем.
- Познато је да турски апологети Османског царства, али и неки туркофилни османисти, заступају тезу да је "данак у крви" објективно био и оно што би социолози назвали каналом социјалне покретљивости који је најспособнијима међу отетом хришћанском децом омогућавао да се, као султанови поданици, високо попну на друштвеној лествици, што не би било замисливо да су остали у неком босанском или албанском селу - каже Танасковић.

Да ли је уопште потребно доказивати колико је овакво тумачење духовно безосећајно и цинично, а историјски недопуштено релативистичко, пита се Танасковић, и додаје:
- Нажалост, оно се пробило све до уџбеника, што је морално и васпитно штетно и посредно подстиче национално и верско, идентитетско самопорицање, као и бескрупулозни каријеризам.


ПУТ У КУЛТУРНО ПОРОБЉАВАЊЕ СРЕТО Танасић оцењује да је Завод за издавање уџбеника скрајнут због тога што немамо добру или немамо никакву стратегију образовања у чијем би склопу било дефинисано и издавање уџбеника и брига о њиховом кавлитету. - Немамо националну и државну стратегију у области образовања, културе, националних дисциплина... што свака уређена држава има. Ако је нешто и написано то никога не обавезује. Све то представља слободан пут за културно поробљавање које није мање опасно од економског и сваког другог поробљавања. Ако ми сами не бринемо о својим националним интересима у образовању, Европа нам неће то тражити кроз неко посебно поглавље - каже Танасић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (62)

Милош

15.12.2019. 16:13

Сад лепо држите ову веома значајну темз, па питајте министра просвете како све то функционише. Новинари, вршите притисак и радите свој посао до краја! Хвала.

Syam

15.12.2019. 16:21

Uzas! Jedina nada mi je to sto ono sto se uci u skolama djake i onako ne zanima. Uci se za ocenu. Bila sam odlican djak ali nije bas da se bilo cega secam sto smo ucili u skoli

Marko

15.12.2019. 16:22

Sve je to lepo i tacno. Ali budete iskreni pa kazite ko sve to diktira! Verovatno su i za ovo krivi Djilas i Solak.

sasa

15.12.2019. 16:26

kad vidim sadasnje nacionaliste , koji su se skolovali po starom sistemu , mozda je i bolje da smanjimo nacionalizam. vreme je da rastu generacije pametnijih , intelektualno nezavisnijih srba , koji ce biti bolji od proslih.da zive za srbiju i porodicu a ne da ginu za isto.

Strelok

15.12.2019. 16:32

Ми смо одавно бивши народ, ко ти није схватио, превише гледа вести и премало мисли својом главом.

Katmer

15.12.2019. 16:36

Dugo se sejalo zlo seme u Srbiji. (Od Broza pa na dalje) I još se seje jer se neokomunizam pretočio u globalizam. Došlo je vreme za žetvu. Ali ne treba se plašiti,u srpskom narodu i te kako postoje potencijal da se ovo zlo prevazidje. Samo treba očistiti izvore.

Sveto pismo lektire

15.12.2019. 16:36

Osnovno delo koje deca treba da uče, jeste priča Nemušti jezik. Tu je u jednoj bajci ispričana sama suština pravilnog života. Normalnog života, humanizma, dobrote, porodičnih i rodnih odnosa, zahvalnosti,podrške i pomaganja. Nije čudo što su feministi i nwo prvo zabranili ovu priču još pre nekoliko godina.

Malevic Bojan

15.12.2019. 16:37

Гласали сте гледајте,5 октобра 2000 муслили сте да ће мед и млеко да вам тече,сада нек нам децу васпитава белосвецка гамад. Од добрих поштених и часних Срба,постадосмо рода издајници.

Masonska posla

15.12.2019. 16:38

Novi svjetski poredak je ovde, samo sto mnogi to shvataju.... zauzeti su gledanjem Zadruge, davanje dobrodoslics migrantima, i letovanjem u Turskoj.

Чемерница

15.12.2019. 16:44

Закључак: Срби нису народ. То је башибозук. Крваво се боримо у Српској за српски језик, али не вриједи - Србија признаје БОСАНСКИ језик! И како да га ми зовемо БОШЊАЧКИ, када се муслимани позивају на Србију? Још мало, па ћемо бити принуђени да не признајемо Србију.

Душан

15.12.2019. 16:45

Свакако да овај културни геноцид (антисрбизам) траје већ веома дуго...од 1945. су нас бесумучно лагали у школама зарад комунизма а да би се од пре неколило деценија то наставило на још подмуклији начин преко углавном разних НВО-а (читај: нечије Владе организације) па нам деца полако постају чардак ни на небу на земљи. А ми и даље то посматрамо...

Истина

15.12.2019. 18:05

@Душан - @Душан: Да не помену 1945. не би имао шта да напишеш! Ево ја знам по том "комунистичком моделу" и за мајора Гавриловића и за "Плаву гробницу" и за Мрњавчевиће и Хребељановиће и Мачков камен и Кајмакчалан и Сремски фронт и Кадињачу...Али и за "Слутњу" и "Чежњу" и Мачка Тошу , Хајдуке и Хајдук Станка! Шта од свега тога знају данашњи 15 годишњаци који појма немају о "комунизму"? "Демократија" је плански најпре економски и морално убила Србију! Причај шта хоћеш али чињенице говоре!

Нађос

15.12.2019. 18:48

@Душан - Од те приче о фамозној 1945-ој години, добићу чир на желуцу. Да није било те 1945-е верујем да не би био у стању да напишеш предметни коментар - остао би неписмен крај оваца. И од те 1945-ја сам ишао у посету Јасеновцу, ишао у Тршић на ексурзију, учио о Ћеле кули, Солунском фронту.

Dragan

15.12.2019. 16:48

Tako je to kada nam uništavaju obrazovni sistem Soroševi plaćenici, koji su posle pobede "demokratije" 2000. godine zaseli u Ministarstvo Prosvete i uvek ih tamo ima bez obzira na to koja politička opcija je na vlasti. Ovaj i mnogi slični slučajevi pokazuju je da udžbenike koje izdaju privatni izdavači ili ne kontroliše niko ili su ti koji ih kontrolišu potplaćeni da ništa ne vide i "ne talasaju".

Tuzla Gradistanac

15.12.2019. 21:01

@Dragan - Zalosno je urusavanje naroda Srbije koji su izgubili svoje dostojanstvo i svoju cast. Da smo pravi i casni ne bi nikakvi Sorosevci ili Milosevicevci i na kraju Seseljevci i Vuciceve barabe da nas maknu a ne da nas polako i tiho unistavaju.Nazalost svaki narod ima vlast kakvu je zasluzio pa tako i Srbijom danas vladaju udruzeni javno ili tajno razni "sinteri' ba

Zec

15.12.2019. 16:48

Ovi su dovedeni da nas sistematski uniste. Ne samo u danasnjem vremenu, nego za sva buduca pokolenja. Treba da se probudimo inace ce biti kasno.

Velimir Nestorovic Drekalovic

15.12.2019. 17:04

Davno u moje vreme bese u knjizi za lektiru i prica zvana: Podvig loca Radovana. Gde se to dade danas. A sto neko pokusava da Cecu progura u nakaradne udjbenike neka je gurnu u udjbenike za mlade 'urve jer ni sama od toga nije odmakla. ni ona niti i jedan clan te lopovsko banditske porodice. Ako se ne varam svoje vremeno je reklamirala sina kao buduceg "psihologa na studijama u Banjaluci a ono i uz Dodigovu pomoc postade kvazi profesionbalni bo9kser.Ljubi ga majka toliki mu je koeficijent.

Miki

15.12.2019. 21:22

@Velimir Nestorovic Drekalovic - Čoveče, prvo nauči da pišeš, i da se jasno izražavaš, pa onda komentari ši tekst o školstvu i udžbenicima!

Мр Радомир Шћепановић

15.12.2019. 17:07

Jos da ubace Karleusu,Dzeja,Micu Diskreciju, Macu i ljudsku farmu u obrazovanje!

Petar

15.12.2019. 17:08

Sad na sve nacine uce decu da budu debili.Na televiziji imamo parove , zadruge i ostalo sto nema veze sa normalnim drustvom. Treba vratit skolski program iz 70-80 tijh godina.

Sibina

16.12.2019. 12:24

@Demokratski Q - А, јести ли ви прочитали те програме? Јесте ли проверили да ли су о

MALI PERICA

15.12.2019. 17:13

Pa nije ni čudo kad ustaše štampaju knjige za našu decu!! Ko je to dozvolio? Zar mi Srbi, ne znamo da štampamo svoje knjige??? Kakvu mi ulizivačku vladu imamo, stvarno je strašno!!!

SM

15.12.2019. 17:17

Sta reci nego idiotizam na delu.Ja sve mogu razumeti.Svi postupci nasih neprijatelja su razumljivi.Nukako da razumem zasto dozvoljavamo nasim idiotima da nam unistavaju ono malo sto je od nas ostalo i to o nasem trosku.Pocev od SANU pa nanize.Neverovatno ako to uopste nekome vredi govoriti.

незадрживо срљање у прогрес

15.12.2019. 17:29

Код ђака се елиминише и не прашта било какав покушај борбе за слободу или правду.

Hertz

15.12.2019. 17:31

Sta da kazemo mi koji nezivimo u RS, vec oko nje i koji Srbiju dozivljavamo kao nesto uzviseno. Tuga, jad i bijeda.

Миле 666

15.12.2019. 21:01

@Hertz - Учили смо и комунистичке лажи. Учимо и лаж да смо се у седмом веку доселили. Данас једва да неко верује у то. А матуранти славе уз родољубиве песме.

Mile

15.12.2019. 17:54

Klet je izdavac koji pise nase udzbenike pa i za moju decu.. Vlasnici KLET izadavaca su Nemci. Pametnome dosta....

tuzno i ljuto

15.12.2019. 19:29

@Mile - Mile, bravo za komentar. A tek način na koji se Klet otima za tržište je posebna tema za istraživačko novinarstvo.

Boža Zemunac

15.12.2019. 18:02

Alo, šta radi ministar prosvete. Treba ga smeniti zbog ovoga. Ko je ovde lud, čemu i kako učimo našu decu ?

Djenka

15.12.2019. 18:20

SASAkakve veze ima Jazavac pred sudom sa Tim sto ti pricasodavno nista ..... nisam procitao,pa ni definiciju nacionalizma ne znate.E zato ga i izbacuju da nam mladi narastaji lice na vas,da ih je sramota svega sto je srpsko,a najvise predaka koji su ovu nasu otadzbinu stvorili,Nacija=Nacionalista (Rodoljub,Patriota,onaj ko voli sopstveni narod)E zemljo sta so docekala!!!!!

Petar Petrović

15.12.2019. 18:28

IMAM Samo jednu molbu da ovaj tekst preporučite najpre ministru da vidi šta SE radi. IMAM lepo mišljenje o njemu I nadam se da će odmah pid HITNO formira šire radno tell da stručnjavima, nacionalno I patriotski opredelenjima da SE NEŠTO uradi inače izgubismo mlade, njima mogu posle svega da manipulišu belosvetski hoštapleri I neprijsteljii . Spasimo Srbiju.

Djordje

15.12.2019. 19:07

Dobro kad sve to vidite zasto niko ne preduzme nesto!? Pisanje po novinsma bas pomaze! Ali sta sad?

Војвода

15.12.2019. 19:55

Ужас заиста...погледајте само колико нас пише ћирилицом и све ће вам бити јасно

knjige imaju svo znanje sveta

15.12.2019. 20:01

stvar je bar kod nas jednostavna ova vlast gleda da izbaci sve pripovetke tipa vođe jazavac pred sudom jer direktno ukazuje ko je za ovih sedam godina vodio I srbiju desetkovao moralno novcano I u natalitetu pametnom dosta jer kada neko procita pripovetku vođa< možemu pasti na pamet da se piše o sadašnjoj srbiji

Права тема

15.12.2019. 20:04

Свака част за тему! Упозорава и освешћује. Заслужује много већу пажњу медија и јавности, и ресорног министарства, пре свега.

Goran ali ne Bot

15.12.2019. 20:16

A ko je za to kriv? Opozicija ili vlast? I zašto u tolikoj brizi za Srbiju vlast ne donese zakon kojim će emitovanje sa titulom morati da se vrši ćirilični pismom. Kao obaveza za sve. Deca uče latinicu brže od ćirilice samo gledanjem tv-a.

milorad

15.12.2019. 22:06

@Goran ali ne Bot - Isključivi krivac je Ministarstvo. Bit je ostvariti lični interes, a obrazovni program i nastavni kadar /degradiran/ jesu u drugom planu. Mučna situacija.

Mika

15.12.2019. 21:19

A zasto mislite da nisu izmedju ostalih krivi oni iz prethodnih vlasti? Toliko su zas..li da sadasnja i ko zna koliko sledecih vlasti ne mogu da isprave i ne samo skolstvo, vec i sve ostalo. Doveli drzavu do bankrota i skolstvo do propasti silnim reformama, prosto da neznas odakle da pocnes promene.

električar

15.12.2019. 21:49

Nikada se ovo neće "urediti" jer, mi se nikada nećemo složiti oko toga ni šta su činjenice, šta je istina, a pogotovo ne kakva je strategija. Uvek ćemo sami sebe da držimo u poziciji da glodjemo koske koje nam gura kapitalizam i i kriminalci koje nam on neguje i podmeće !!! U toj atmosferi obrazovanje nema nikakve šanse, ali će i u takvoj situaciji u obrazovanju živeti i uživati mnogi koji će se hvaliti svojom pameću i radom, a dečije znanje, (neznanje), formirati na način koji unazadjuje !!!

sale

15.12.2019. 22:30

Zapad nas uz pomoć svojih lokalnih poltrona sistematski uništava. Raznorazne rijaliti gluposti služe za zglupljivanje naroda, po paroli "što gluplji, to povodljiviji". Još kad udare na osnovno obrazovanje, nagrbusili smo totalno.

dragan

15.12.2019. 22:34

A stvar je krajnje jednostavna. Ministar je nesposoban i treba da odgovara,kao i ceo tim zaduzen za kontrolu udzbenika. A izdavaci kada se desi da napisu maloumnost da je danak u krvi u stvari bila korisna stvar za tu decu odstraniti iz kruga izdavaca koji mogu da konkurisu svojim udzbenikom za koriscenje u skoli i resena stvar. Greska i cao zdravo

Заврам

15.12.2019. 22:52

Туга и опомена. Шта се чека? Чему наталитет, чему путеви, ако нас "реформисани" школски систем води у беспуће? Ауторки све честитке на сјајно написаном тексту. И, једно давнашње запшажање, које "Новости" никако да размотре. Читаоци под "допада ми се" сматрају да оцењују, не професионалност и умеће новинара, него садржај текста. Тако и овом пригодом. Наравно да се већини великој не допадају наведени скаредни садржаји, којима се наша деца "европеизују". Хвала на разумевању. Саговорници сјајни.

Србин

15.12.2019. 23:26

За ово треба на улице,аман људи! Уништавају нас систематски.

Vlaška magija

16.12.2019. 13:59

@Србин - Sa kim da izadjete kada dva Srbina ne mogu da se slože ni koji je dan danas? Dok mi pametujemo i razvaljujemo znanjem na mrezama, drugi ostvaruju svoje ciljeve. Dogirani i konfuzni nisu za revoluciju. Gladni i ojađeni mozda. Toliko ocajni jos nismo pa mora da bude gore da bi bilo bolje.

Ксенија

15.12.2019. 23:57

Може ли новинар да допре до “заслужних” за овакве уџбенике и пита их за објашњење, а онда до министра да и он објасни како то да је латиница доминантна у школама и у јавној комуникацији, како то да је данак у крви позитиван, откуд певаљка у читанкама, а зашто се избацују класици? Нека господа аутори објасне народу свој избор текстова, а онда им забранити да икад и помисле да тезгаре у тако важној области за једну нацију, као што је образовање.

Miodrag Sulejic

16.12.2019. 01:28

@Zoma - Dragi gospodine biraite gde ce vam odgovarati ,neka ostanu samo koji se zele trudit da se istina uci u skolama ima mesta za obe knjige .

драгана

16.12.2019. 12:37

Imperijalistima i kapitalistima je najmanje važno ko su ljudi koji su poslušni i progiramirani samo da rade.I Srbima poslodavxima nije interes rodoljublje ili porodica radnika.Tabula raza,otuđeni samac,sa psom, pokoran,programiran.Ni pol nije važan.Moderno robovlasnošfvo.Drugo:rodoljublje se počinje učiti u porodici.Roditelji i inače smatraju da su njihovi mezimci preopterećeni gradivom.