У касарни „Растко Немањић“ у Панчеву одржан је приказ мешовитих борилачких спортова за припаднике Специјалне бригаде Војске Србије и Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, којем је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

Како је саопштено из Министарства одбране, он је оценио да спорт у Војсци Србије није само стицање физичке кондиције, већ начин да се покажу моралне вредности које су припадници војске усвојили.

Вулин је истакао да „Војска Србије није никаква однарођена институција, скуп плаћеника којима може да се нареди било шта и да се пошаљу било где“, и додао да „њу не чине техника и наоружање, већ вредности због којих постоји“.

Обавеза свих припадника Војске Србије јесте да чувају највише вредности нашег народа и наше земље, вредности које су наш народ учиниле вредним понављања, вредности које су наш народ учиниле великим“, поручио је министар одбране.

Он је рекао и да је свим припадницима ВС омогућено да се баве спортом, да су обезбеђене и материјалне стимулације за оне који постижу најбоље резултате, као и да се свако од њих „унапређује у сваком смислу, и физичком, и психичком“.

Према речима професора физичке културе у Специјалној бригади Горана Живковића, учесници данашњег приказа мешовитих борилачких спортова били су тимови ММА савеза Србије, клуба „Крав мага глобал Србија“, Карате савеза Србије с репрезентацијом кате, Светског центра реалног аикидоа и припадници Специјалне бригаде Војске Србије.

Сврха презентације била је да покажемо да све врсте борилачких спортова можемо да применимо за припаднике Специјалне бригаде. Борење у Специјалној бригади, а уједно и у Војсци Србије, вежбовно је средство којима се развијају самопоуздање, упорност, храброст, а оно што је најважније, то је адекватно и благовремено реаговање у свим ситуацијама, што је један од предуслова за квалитетног официра, подофицира и војника“, нагласио је Живковић.

Приказу борилачких спортова присуствовали су и ректор Универзитета одбране, генерал-потпуковник Горан Радовановић, командант Специјалне бригаде Војске Србије, бригадни генерал Мирослав Талијан, начелник Управе војне полиције, бригадни генерал Рајко Миловановић и шеф делегације Републике Србије при ЦИСМ, бригадни генерал Синиша Радовић.


rs.sputniknews.com